Leestijd: 4 minuten

Een boxkleed is erg leuk om zelf te maken en met deze DIY gaat het jou vast helemaal lukken. Doordat elke box weer een andere afmeting heeft is het erg handig als je zelf weer hoe je je eigen boxkleed om maat kunt maken. Ideaal om zelf te maken voor je baby of om cadeau te geven! Voor de geboorte van ons tweede zoontje ging ik aan de slag met het maken van een boxkleed. Kies een leuke stof die mooi past in je huis en je hebt je eigen unieke boxkleed zo gemaakt!

Eerder maakte ik ook een babydeken voor onze zoontjes en een rond kussen voor de kinderkamer. Maar ook een project als een eigen mondkapje naaien en een vlaggenlijn konden hierin niet ontbreken. Stuk voor stuk handige en leuke DIY om zelf te maken.

Benodigdheden voor het maken van jouw boxkleed

 • stof voor buitenkant boxkleed
 • stof voor onderkant boxkleed
 • vulling boxkleed
 • naaimachine
 • schaar, naalden en draad
 • rolmaat

Voor de bovenkant van het boxkleed koos ik deze leuke stof. Zwarte driehoekjes op witte stof, niet te druk, maar wel gezellig. Voor de onderkant gebruikte ik zachte teddy stof.

1. Stof op maat knippen

Om de juiste maat voor het boxkleed te kiezen nam ik de houten plaat uit de box en legde deze op de stof. Ik tekende met een stift op waterbasis het formaat over op de stof. Dit doe je twee keer, 1x voor de bovenstof en 1x voor de onderstof. Knip de stof uit en leg de goede kanten van de stof op elkaar, zodat je de lelijke kant van de stof aan de buitenkant hebt zitten. Spelt de stof aan elkaar en haal de stof onder de naaimachine door. Vergeet niet om een opening te houden, van ongeveer 20cm zodat je straks het boxkleed binnenste buiten kunt draaien.

2. Wat je kunt gebruiken voor de vulling van een boxkleed

Als vulling kun je verschillende stoffen gebruiken. Bij deΒ Ikea kocht ik het goedkoopste dekbed wat ik kon vinden en die vouwde ik dubbel. Zo houd je nog een flink stuk over, maar die kun je misschien weer voor een ander project gebruiken. Ik naaide het dekbed aan elkaar vast, zodat het niet kon verschuiven.

Keer nu het boxkleed via het open gat aan de zijkant om, zodat je de goede stof aan de buitenkant hebt zitten en de vulling aan de binnenkant. Naai nu met de hand de opening aan de zijkant dicht met een onzichtbare steek.

3. Een extra rand naaien

Ik koos ervoor om een extra rechthoek in het boxkleed te naaien, zodat het kleed ook gewassen kan worden, zonder dat de vulling gaat verschuiven.

Bepaal voor jezelf hoe groot je het vlak in je boxkleed wil hebben. Leg vervolgens een liniaal of rolmaat langs de zijkant van je boxkleed en spelt rondom het boxkleed af. Nu heb je een kader van spelden.

Leg je kleed vervolgens onder de naaimachine, let erop dat je een stevige naald in de naaimachine het zitten (ik gebruikte een 90), aangezien je door de vulling en de dikke onderkant stof heen moet. Volg vervolgens de spelden met de naaimachine en klaar is je boxkleed!

Andere leuke baby gerelateerde artikelen:

Ga jij aan de slag met deze DIY? Deel dan jouw foto’s op Instagram met de #diywithlinspirationnl, dan zie ik je berichten en wie weet deel ik jouw foto in mijn stories!

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • Hanne Truyen
  10 juni 2018

  Dankjewel om deze DIY te delen. Duidelijke omschrijving, precies wat ik zoek!
  Bij het overnemen van het patroon, dmv de houten plank, heb je daar nog naadwaarde aan toegevoegd? Bedankt πŸ™‚

 • Maaike
  15 augustus 2018

  Wat een fijne beschrijving! Ik twijfel nog om zelf een boxkleed te maken omdat ik bang ben dat de dikte niet onder mijn naaivoet past en het een enorm gefriemel wordt. Hoe heb jij dit gedaan? Een gewone naaivoet gebruikt of een speciale?

  Bedankt!

 • Rianne
  4 juni 2019

  Misschien een domme vraag, of misschien lees ik niet goed.. Maar heb je dat hele dekbed door een opening van 20 cm gewurmd? Gaat dat goed? πŸ™ˆ

 • Lisanne
  4 juli 2019

  Voor welke maat box is dit boxkleed gemaakt? Ik heb zelf een box van 120×80 en ben bang dat het dekbed dan aan de kleine kant is als ik deze dubbel vouw.

 • Gerda Boersma Holtman
  22 augustus 2019

  Kan ik de box kleden ook ergens kopen?

 • Saskia
  30 september 2019

  Bedankt voor de tip van het dekbed als vulling. Dat ga ik zeker doen.

 • Carolien
  25 oktober 2019

  Leuke diy! Ik heb een ronde box en wil zelf een boxkleed gaan maken. Wat is handig om er dan als vulling in te stoppen?

 • M
  23 april 2020

  Hi

  Er staat β€œVoor de bovenkant van het boxkleed koos ik deze leuke stof. Zwarte driehoekjes op witte stof, niet te druk, maar wel gezellig. Voor de onderkant gebruikte ik zachte teddy stof.”

  Zou je iets specifieker kunnen zijn over de stof die je gebruikte voor de bovenkant. Is dat bijvoorbeeld katoen, of …?

  Groet

 • Marcia
  25 mei 2020

  Super leuke kleed ik ben er ook aan begonnen. Maar het lukt me niet om een mooie naad in het boxkleed te krijgen. Hij blijft lussen geven aan de onderkant van de kleed.
  Ik kan wel huilen zo frustrerend

 • Eline
  21 oktober 2020

  Heel leuk! Ik zie vanaf de hoeken van het kleine vlak naar de hoeken van de buitenrand ook nog een naad lopen. Heb je deze ook nog gestikt of zie ik het verkeerd?

Post a Comment