Een eigen bedhuisje maken is erg leuk en betaalbaar. Voor nog geen 50 euro maak je jouw eigen DIY bedhuisje. Met deze duidelijke uitleg, maak je een echte eyecatcher voor de kinderkamer.
Leestijd: 7 minuten

Een bedhuis staat superleuk in de kinderkamer, maar wij vonden hem alleen niet heel goedkoop om aan te schaffen. Daarom besloten wij om zelf een bedhuisje te maken en dat viel erg mee. Gemakkelijk te maken en het scheelt ook heel wat geld. In totaal waren we nog maar vijftig euro kwijt aan materialen! In dit artikel lees je hoe je zelf ook een bedhuis kunt maken!

Toen ons oudste zoontje twee jaar werd, wilden we graag een mooi bedje neerzetten in zijn kamer. Na wat zoeken kwam ik de bedhuisjes tegen en die vond ik er heel mooi uitzien, alleen waren ze ook wel erg prijzig. Daarom besloten we om zelf een DY bedhuisje te maken en met succes, want de oudste (en inmiddels ook de jongste) is dol op het bedhuis. En een leuk feitje, op 11 juli 2020 verscheen er een interview met mij op Nu.nl over het maken van dit leuke bedhuisje! Eerder maakte ik al een boekenkast voor de kinderkamer en een rond kussen.

Wat heb je nodig om een bedhuis te maken?

Alle materialen kun je gewoon bij de bouwmarkt halen. Een extra tip: haal je spullen wanneer er een aanbieding is voor hout bijvoorbeeld dat kan je zo enkele tientjes schelen.

Hout
2x 43,8 cm, 2x 48,3 cm en 48,3 cm houten latten
4x houten latten van 100 cm
5x houten latten van 160 cm
Wij gebruikten geschaafde vuren houten latten van 44mm dik.

Overige materialen
Hoek haakjes, om het bedje te verstevigen
Kleine schroefjes 2,5cm
Lange schroeven van 7cm, stuk of 15
Zaag + schuurpapier
Boormachine met hout boortjes

Het bedhuis in elkaar zetten

Wij baseerde ons bedhuisje op deze lattenbodem en dit matras van 70x160cm. Als het mogelijk is, kun je het hout op maat laten zagen in de bouwmarkt, of je kunt het net zoals wij thuis met de hand op maat zagen. Zorg dan dat je het hout goed aftekent. Door een cirkelzaag te gebruiken, kan het je ook veel tijd en werk schelen!

Zaag 4 houten latten van 100cm, dit is voor de 4 palen die omhoog staan. Vervolgens zaag je 5 houten latten van 160cm, dit worden de latten aan de lange zijde en aan de bovenkant in het bedhuisje.

Leg een lat van 160cm op de grond. Zet aan beide uiteindes een paal van 100cm ertegenaan. Boor telkens 2 gaten voor in het hout in de 2 buitenzijdes, zodat straks de lange schroeven langs elkaar heen kunnen gaan. Wij tekenden af op 1,5 cm en 3 cm hoogte, zo konden de lange schroeven precies langs elkaar heen het hout in. Herhaal dit twee keer, zodat je nu twee zijkanten van het bedhuisje rechtop hebt staan. Zet nu de twee korte latten van 62 cm ertussen en je hebt het frame zonder dak klaar staan.

Het dakje maken

De binnenkant van het dak kan je uitrekenen. In de afbeelding hierboven zie je een stippellijn die van stip tot stip 48,3cm lang is. De andere binnenkant van het dak is dezelfde lengte minus de dikte van de lat, en tekenden we af op 43,8cm. Je kan vanaf de platte kant van een lat aftekenen; op 48,3cm teken je dan een hoek af van 45 graden, waarbij de buitenkant van het dak langer is. Op deze lijn zaag je nu de lat schuin af. Voor de korte kant van het dak teken je af op 43,8cm.

Zet daarna deze gezaagde kant op een paal en teken recht af, dit hoekje moet je nu nog afzagen zodat het dak niet uitsteekt. Doe dit voor alle dakdelen.

Pak nu de laatste houten lat van 160cm en zet de schuine zijkanten vast aan de uiteindes van de houten lat. Nu heb je je dak compleet. Voor het vastzetten van het dak op het frame gebruikten we hoekhaakjes, die we in het hout draaide. Bij het dak zijn de hoeken groter en hebben we de hoekhaakjes verbogen om zodat ze goed zouden passen.

Hoe je de lattenbodem kunt vastzetten

Wij kozen ervoor om de lattenbodem op het houten frame te bevestigen, hij zit nu op enkele punten vast, waardoor de lattenbodem niet verschuift. We vonden dit een mooie oplossing, hierdoor heb je niet veel hout aan de zijkant van het bedje over, maar alleen aan de uiteindes. Ook ligt je kind nu niet op de grond en kun je tussen de laten nog stofzuigen.

Wij waren erg blij met het resultaat en ook Felix is helemaal blij met zijn mooie bedhuisje. Mocht je een ander formaat gebruiken voor je bedhuis, houd er dan rekening mee dat je sommige delen, zoals het dakje en de korte zijdes van het bedhuisje opnieuw moet berekenen.

Update maart 2020: Inmiddels staan er 2 zelfgemaakte bedhuisjes in de kinderkamer. Meer zien? Lees dan hier veder!

Ga jij het bedhuis ook maken? En kon je de beschrijving goed volgen? Ik zou het super leuk vinden om je resultaat te zien. Deel dan je foto met de #diywithlinspirationnl op Instagram, zodat ik je foto terug kan vinden en kan delen in mijn stories.

Shop the look

Ook leuk voor je kinderen in deze leeftijd het kletspraatjesboekje en het schoolfotoboek!

Pin voor later:

DIY: Maak zelf een bedhuis

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

Post a Comment