zaagcactus
Leestijd: 4 minuten

De zaagcactus is een kamperplant die opvalt en toch net even anders is dan een gewone cactus. Hij zorgt voor een speelse toevoeging in je interieur en is kind en dier vriendelijk. Vandaag vertel ik je alles over deze leukert en hoe je hem kan verzorgen. Want het is wel zo leuk als je er zo lang mogelijk van kan genieten.

Waar komt hij vandaan

Een andere naam voor de zaagcactus is ook wel Epiphyllum Anguliger of bladcactus. Hij groeit in Mexico op andere planten en rotsen, dus hij groeit niet in de aarde. Als kamerplant heeft hij echter wel aarde nodig om te groeien. Je kan hiervoor gewone potgrond gebruiken of cactusgrond. De plant laat zich ook eenvoudig stekken, maar daar heb je wel geduld voor nodig. Ik zal hier later een artikel over schrijven als het gelukt is.

Zaagcactus is net even anders dan een gewone cactus

Hieronder vertel ik je graag de kenmerken van de zaagcactus, want het is een leuke plant om naar te kijken en hij geeft vanzelf wat speelsheid mee door zijn golvende smalle bladeren.

  • Hangplant: Zoals je misschien meteen al wel gezien hebt, hangt deze cactus naar beneden als zijn bladeren langer worden. Terwijl een gewone cactus naar boven groeit en vaak niet veel uitlopers heeft, heeft deze zaagcactus echte bladeren in lange slierten. De golvende bladeren sieren hem.
  • Prikt niet: De kamerplant heeft geen stekels. Soms lijken er wel kleine prikkertjes op te zitten, maar deze voelen zacht aan en blijven niet aan je huid zitten. Ideaal dus wanneer je de plant verzorgt.
  • Heeft regelmatig water nodig: Terwijl de meeste cactussen prima voor een periode droog kunnen staan, zonder daar last van te krijgen, wil deze kamerplant regelmatig een slokje water. De grond mag wel even droog zijn tussen de gietbeurten door, maar geef toch ongeveer 1x per week water.
  • Plekje uit de zon: Ook hier wijkt de kamerplant af van zijn familie. Waar de andere cactussen heuse zonaanbidders zijn, staat deze plant het liefst in de halfschaduw.
  • Niet giftig: de plant is niet giftig en daarom veilig om hem te verpotten met kleine kinderen. Toch is het niet de bedoeling om je huisdieren of je kinderen er een hapje van te laten proeven 😉

Waar zet je hem neer

Deze kamerplant kan eigenlijk overal staan, als hij maar niet in de volle zon hoeft te vertoeven. Zet hem in een pot op de kast of in een standaard, zodat zijn bladeren naar beneden kunnen hangen. Hij kan ook leuk aan het plafond hangen of zoals bij ons op de plank achter de eettafel staan samen met de andere hangplanten. Ik vind het ook erg leuk om deze plant op de zijkant van een kast te zetten bijvoorbeeld, zodat je de zigzag bladeren goed kunt zien.

Waar kun je de plant kopen?

Inmiddels is deze kamerplant vrijwel in elke plantenzaak te koop. Je kunt hem bijvoorbeeld bij Plantje.nl kopen. Hier ga je meteen naar de zaagcactus toe. Persoonlijk heb ik daar goede ervaringen mee.

Ik hoop dat je met deze tips jouw zaagcactus goed kunt gaan verzorgen en er lang plezier van zult hebben! Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment