stippenplant stekjes in water
Leestijd: 6 minuten

De stippenplant, ook wel polkadot begonia, is een mooie kamerplant voor in je interieur en om te stekken. Hij kan alleen flink de lucht in groeien. Hoe leuk is het dan om er allemaal kleine plantjes van te maken?! Met deze stek tips heb je straks heel je huis vol staan met deze super vrolijke plant!

Een echte eyecatcher in huis!

Inmiddels heb ik al heel wat planten in huis. Maar toen ik de kans kreeg om de polkadot begonia te kopen, was ik niet meer te houden! De stippen op de plant vind ik erg leuk en het maakt de plant erg fotogeniek. Een echte eyecatcher in je interieur dus! Ik vind het prachtig hoe nieuwe bladeren zich ontvouwen en ook de rode kleur van de onderkant van het blad vind ik erg mooi.

De stippenplant is alleen niet een goedkope kamerplant om te kopen en omdat ik het leuk vond om straks meerdere polkadot begonia plantjes in huis te hebben staan besloot ik de plant te stekken en met succes!

Meer leren over je kamerplanten? Koop de kamerplanten gids met daarin: het kamerplanten groeiboek, uitleg over verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen + plagen herkennen én je kamerplant weer gezond krijgen!

Het verzorgen van de polkadot begonia

Begin 2017 kocht ik deze stippenplant, zoals hij vaak wordt genoemd. Hij was erg klein, had vijf stengels en aan elke stengel zaten slechts drie bladeren. Zoals je hieronder kunt zien, is hij inmiddels flink gegroeid. Hij heeft bijna tien stengels en heel wat meer bladeren gekregen. Tijd om mijn verzorgingstips met je te delen!

Een grote stippenplant, ook wel polkadot begonia genoemd

Een belangrijk punt voor een goed groeiende plant is dat je de plant niet te donker hebt staan. Door de serre stond deze plant wat verder weg in onze woonkamer en kreeg hij weinig zonlicht. De plant groeide wel, maar maakte weinig nieuw blad aan. Sinds hij voor het raam staat doet hij het veel beter.

Ik kocht de polkadot begonia hier. Geef de plant regelmatig water, voelt de aarde droog aan, geef hem dan een flinke slok water. Zeker in de bloeimaanden juli-augustus kun je gerust elke week pokon, bij het water voegen. Worden de stengels te lang doordat de plant zo goed groeit? Laat ze dan in de hoogte groeien door ze aan bamboo stokjes vast te maken of je kunt de plant stekken.

Hoe stek je de stippenplant het beste?

Stap 1: Voor het stekken heb je een scherp mesje of een schaar nodig en een bakje met water.

Stap 2: Zorg dat je de stengel doorknipt onder tenminste twee of drie knoppen (zoals je hier benden in het filmpje ook kunt zien). Zorg dat je snijdt of knipt in het in het midden van de stengel, zodat er genoeg ruimte is om wortels te gaan groeien.

Stap 3: Zet de stekjes vervolgens in water en dan kan het wachten op nieuwe wortels beginnen. Ververs het water eens per twee weken. Het duurt wel even voordat er wortels groeien. Gerust zo’n 4-6 weken.

Stap 4: Nu de wortels gegroeid zijn, kun je de stekjes in aarde zetten. Geef ze elke water, of in ieder geval pas weer water als de aarde droog is en het genieten van je stekjes kan beginnen!

Laat je weten of het gelukt is? En kun je geen genoeg krijgen van het stekken? Lees dan hier hoe je andere kamerplanten kunt stekken:

Stek filmpje

Ook nam ik een filmpje op tijdens het stekken van de polkadot begonia. Hieronder kun je hem bekijken.

Stekjes van je kamerplanten maken is super leuk en wist je dat je ook planten boxen kunt aanschaffen met alleen maar stekjes? Zo kun je bijvoorbeeld bij Plant Rebelz elke maand een box vol stekjes ontvangen. Super leuk en je hebt meteen een aantal baby plantjes in huis!

Pin voor later:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • Pingback: Planten in huis
  17 februari 2020
 • Anja
  1 september 2020

  Hallo,

  Ik had een stekje van een stippenplant gekocht maar dit is drie weken onderweg geweest, het blad was helemaal verfrommeld maar er is nog een blaadje die nog opgekruld is, er zitten nog geen wortels aan de stek, heb het direct in water gezet. Mijn vraag zou dit nog goed komen?

 • Cami
  18 januari 2021

  Heehoi,

  Ik heb een stippenplant stekje en die heb ik al een paar maanden. Hij zit nu (ik denk een maand) in de aarde. Maar nu mijn vraag.. wat nu? Want ik heb dus 1 stengel met aardig wat blaadjes en hij lijkt ook gezond. Maar blijft dit bij 1 stengel of gaat het uit zichzelf een volledige plant worden?

  Groetjes,
  Cami

 • Joanike van den Bighelaar
  26 februari 2021

  Zo’n leuke plant hé deze! Ben ook begonnen met een stekje en nu al een aardige plant! Wist je dat er ook andere mooie stippen varianten zijn, zoals de Begonia Tamaya? Leuk om ze allemaal te verzamelen!😀

  Groetjes Joanike
  Mevrouw Monstera

 • monique
  8 augustus 2021

  Hoi,
  ik heb vorige week ook stekjes van de polkadot in vaasjes met water gezet. Alleen nu zie ik dat het blad aan beide kant rood wordt. Dus de groene kant met stippen, wordt ook rood. Is dit normaal, of moet ik iets veranderen? Zij hebben ochtendzon tot ongeveer 12u, daarna geen direct zonlicht meer.

Post a Comment