Zo stek je de kamerplant de monstera deliciosa (gatenplant))
Leestijd: 6 minuten

De gatenplant (monstera deliciosa) is een mooie kamerplant die gemakkelijk te stekken is. De plant is erg sterk en groeit over het algemeen erg goed in huiskamers. Ik laat je zien hoe je plant gemakkelijk kunt stekken, zodat je nog meer gatenplanten kunt toevoegen aan je plantenverzameling!

In ons huis staan inmiddels diverse exemplaren. Zo kocht ik er een aantal jaren geleden zelf een gatenplant, kreeg ik een monstera van mijn zus en kocht ik zelfs een bonte monstera deliciosa (variegatum). Het is trouwens niet de enige kamerplant in huis. Zo heb ik ook de stippenplant (polkadot begonia), de pannenkoekenplant (pilea) en de Alocasia Zebrina in huis.

Inmiddels heb ik de gatenplant al heel wat keer gestekt. Daarom laat ik je zien hoe jij dit zelf het beste kunt doen.

Wat heb je nodig om de gatenplant te stekken?

Om de monstera deliciosa te gaan stekken heb je een aantal dingen nodig: een schoon mesje of tuinschaar, een monstea deliciosa / gatenplant met luchtwortels en een vaas met water. Je kunt de gatenplant gemakkelijk online bestellen. Ze komen rechtstreeks van de kweker en hebben een snelle levertijd.

Let op de luchtwortels van je monstera

Om de gatenplant te kunnen stekken is het belangrijk dat de plant al een luchtwortel heeft. Dit hoeft geen lange wortel te zijn, maar mag ook een knopje zijn van een aantal centimeter.

Deze bruine luchtwortels groeien aan de gatenplant om in het oerwoud zich te kunnen hechten aan bomen om verder omhoog te gaan klimmen. Met de luchtwortels halen ze vocht en zuurstof uit de lucht om te kunnen groeien. Bij ons binnen in huis, hebben ze hier niet veel aan en kun je de luchtwortels beter kort houden of weer in de aarde laten groeien, voor meer stevigheid. Ook zou je de kamerplant kunnen opbinden aan een mos stok.

Meer leren over je kamerplanten? Koop de kamerplanten gids met daarin: het kamerplanten groeiboek, uitleg over verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen + plagen herkennen én je kamerplant weer gezond krijgen!

Nu kan het stekken beginnen

1. Pak de monstera, zet een vaas met water klaar en een schoon mesje of tuinschaar.

2. Kijk waar de luchtwortel van de gatenplant zit. Zoals je op de foto hierboven hebt kunnen zien, groeien de luchtwortels vanuit de stengels van jouw kamerplant.

3. Knip nu onder de luchtwortel de stam van de monstra door.

4. Plaats nu het stekje van de monstera in water en nu is het wachten begonnen!

Wanneer kan het stekje van de monstera in de aarde worden gezet?

Meestal duurt het een week of drie voordat er nieuwe wortels ontstaan aan de luchtwortel in het water. Wacht dus geduldig en ververs het water 1x in de week. Als de nieuwe wortels zo’n 10cm lang zijn kan het stekje in nieuwe aarde worden gezet. Geef je stekje om de week water met een beetje plantvoeding erin, dan kan je stekje het beste groeien.

Je kunt trouwens ook meteen het stekje met de luchtwortel in de potgrond zetten. Persoonlijk vind ik het leuker om het stekje eerst in het water te zetten, omdat het ook erg leuk is om te zien om te kunnen zien of je stekje al nieuwe wortels krijgt. En vind je dat je plant te groot word dan kun je je monstra altijd terugsnoeien, hier leg ik uit hoe dat moet. En wist je dat de meestal niet de echte monstera deliciosa verkocht wordt in de winkel? Ik vertel je hier meer over hoe je de echte plant kunt herkennen!

En nu jij!

Ik ben benieuwd of jij jouw kamerplant de monstera deliciosa (gatenplant) ook gaat stekken. Laat je me weten of het gelukt is? En mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder! Wil je graag nog meer kamerplanten stekken? Lees dan hier hoe je de pannenkoekenplant, de stippenplant, de drakenklimop en de bananenplant kunt stekken.

Bewaar op Pinterest voor later:

De populaire kamerplant: de gatenplant (Monstera deliciosa) is gemakkelijk te stekken!

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • Pingback: Planten in huis
  17 februari 2020
 • Yannick
  21 maart 2020

  Hoi, kan ik ook stekken (op de manier hierboven) als ik de luchtwortels eerder heb afgeknipt?

 • L Mulder
  7 april 2020

  Geprobeerd, en gelukt.. Trots !!

 • Harriet
  9 juli 2020

  Ik had een hele grote monstera van de buurvrouw van mijn ouders gekregen. Ik heb een stek er vanaf geknipt en een tijdje op een vaas gezet. Vorige week in een pot gezet en deze stek teruggegeven aan de buurvrouw. Hopen dat deze gaat overleven!

 • Nina
  10 september 2020

  Als je de stam met luchtwortels afknipt, gaat deze stam dan nog groeien?

 • Claudia Vlasman
  1 maart 2021

  Beste Lindi,
  Ik heb aan mijn stekken kleine nieuwe blaadjes en aan de moederplant komen uitlopers die ook erg klein en fragiel zijn.
  Ik vraag mij nu af hoe de plant verder uitgroeit tot grote plant. Groeien deze kleine blaadjes nog verder door of houd ik onderin kleine blaadjes?
  En na ongeveer hoeveel nieuwe blaadjes komen er normaliter gaten in het blad?
  Een van de uitlopers is stevig en groeit goed: in ongeveer een jaar tijd heeft deze 7 nieuwe blaadjes. Maar ze zijn nog steeds redelijk klein. Deze reeks van 7 blaadjes groeit bovenin de plant, is het ook mogelijk om deze sliert af te knippen en op water te zetten zodat ik deze weer onderin de pot kan zetten of denk je dat hij dit niet zal overleven bij gebrek aan wortels na het afknippen?
  Alvast erg bedankt voor je antwoord! Groetjes Claudia

 • Sandra Eelen
  29 april 2021

  Wat gebeurt er met de moederplant nadat je de kop eraf gesneden hebt? Mijn monstera deliciosa bestaat uit een lange stam met een twintigtal bladeren, geen zijtakjes. Ik zou wel een stek willen maar durf niet in mijn mooie plant te snijden.

 • Aurélie
  17 september 2023

  Dag Lindi, ik zie niets staan over groei punten bij het stekken, zijn die niet nodig om een nieuw blad te krijgen?
  Groetjes, Aurélie

Post a Comment