Linspiration

 / Planten  / De Monstera deliciosa (gatenplant) kamerplant stekken
Zo stek je de kamerplant de monstera deliciosa (gatenplant))

De gatenplant (monstera deliciosa) is een mooie kamerplant die gemakkelijk te stekken is. De plant is erg sterk en groeit over het algemeen erg goed in huiskamers. Ik laat je zien hoe je plant gemakkelijk kunt stekken, zodat je nog meer gatenplanten kunt toevoegen aan je plantenverzameling!

In ons huis staan inmiddels diverse exemplaren. Zo kocht ik er een aantal jaren geleden zelf een gatenplant, kreeg ik een monstera van mijn zus en kocht ik zelfs een bonte monstera deliciosa (variegatum). Het is trouwens niet de enige kamerplant in huis. Zo heb ik ook de stippenplant (polkadot begonia), de pannenkoekenplant (pilea) en de Alocasia Zebrina in huis.

Inmiddels heb ik de gatenplant al heel wat keer gestekt. Daarom laat ik je zien hoe jij dit zelf het beste kunt doen.

Wat heb je nodig om de gatenplant te stekken?

Om de monstera deliciosa te gaan stekken heb je een aantal dingen nodig: een schoon mesje of tuinschaar, een monstea deliciosa / gatenplant met luchtwortels en een vaas met water. Je kunt de gatenplant gemakkelijk online bestellen. Ik heb al regelmatig bij plantje.nl besteld en ze hebben erg mooie planten en een snelle levertijd.

Let op de luchtwortels van je monstera

Om de gatenplant te kunnen stekken is het belangrijk dat de plant al een luchtwortel heeft. Dit hoeft geen lange wortel te zijn, maar mag ook een knopje zijn van een aantal centimeter.

Deze bruine luchtwortels groeien aan de gatenplant om in het oerwoud zich te kunnen hechten aan bomen om verder omhoog te gaan klimmen. Met de luchtwortels halen ze vocht en zuurstof uit de lucht om te kunnen groeien. Bij ons binnen in huis, hebben ze hier niet veel aan en kun je de luchtwortels beter kort houden of weer in de aarde laten groeien, voor meer stevigheid. Ook zou je de kamerplant kunnen opbinden aan een mos stok.

Meer leren over je kamerplanten? Koop de kamerplanten gids met daarin: het kamerplanten groeiboek, uitleg over verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen + plagen herkennen én je kamerplant weer gezond krijgen!

Nu kan het stekken beginnen

1. Pak de monstera, zet een vaas met water klaar en een schoon mesje of tuinschaar.

2. Kijk waar de luchtwortel van de gatenplant zit. Zoals je op de foto hierboven hebt kunnen zien, groeien de luchtwortels vanuit de stengels van jouw kamerplant.

3. Knip nu onder de luchtwortel de stam van de monstra door.

4. Plaats nu het stekje van de monstera in water en nu is het wachten begonnen!

Wanneer kan het stekje van de monstera in de aarde worden gezet?

Meestal duurt het een week of drie voordat er nieuwe wortels ontstaan aan de luchtwortel in het water. Wacht dus geduldig en ververs het water 1x in de week. Als de nieuwe wortels zo’n 10cm lang zijn kan het stekje in nieuwe aarde worden gezet. Geef je stekje om de week water met een beetje plantvoeding erin, dan kan je stekje het beste groeien.

Je kunt trouwens ook meteen het stekje met de luchtwortel in de potgrond zetten. Persoonlijk vind ik het leuker om het stekje eerst in het water te zetten, omdat het ook erg leuk is om te zien om te kunnen zien of je stekje al nieuwe wortels krijgt. En vind je dat je plant te groot word dan kun je je monstra altijd terugsnoeien, hier leg ik uit hoe dat moet. En wist je dat de meestal niet de echte monstera deliciosa verkocht wordt in de winkel? Ik vertel je hier meer over hoe je de echte plant kunt herkennen!

En nu jij!

Ik ben benieuwd of jij jouw kamerplant de monstera deliciosa (gatenplant) ook gaat stekken. Laat je me weten of het gelukt is? En mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder!

Bewaar op Pinterest voor later:

De populaire kamerplant: de gatenplant (Monstera deliciosa) is gemakkelijk te stekken!

Ik ben Lindi Melse en linspiration.nl is mijn blog! Samen met mijn man en twee zoontjes woon ik in Culemborg. Momenteel is ons 3de kindje onderweg! Ik houd van interieur, DIY, series kijken, lezen, planten, schilderen en daar blog ik over.

Reacties

Laat een reactie achter