De man met de parel, een moderne bewerking op Mattheüs 13: 45-46
Leestijd: 4 minuten

Ben jij iemand die graag dingen verzamelt? En er na een tijdje achter komt dat je eigenlijk wel erg veel verzameld hebt? Dat was het eerste wat me te binnen schoot toen ik dacht aan de man met de parel. Hij heeft alles al en wil toch graag dat ene hebben, wat hij niet meteen kan betalen.

Ik houd van verzamelen. Van mooie designspullen tot boekjes waar ik uiteindelijk niet meer in schrijf. Uiteindelijk kijk ik dan tegen de grote stapel notitieboekjes aan en vraag ik me af waarom ik het eindelijk allemaal ben gaan verzamelen. Want maakt die verzameling van spullen me dan gelukkig? Wordt ik er blij van? Daarom vind ik het verhaal van de man met de parel uit Mattheüs 13: 45-46 ook zo interessant, ik schreef er een bewerking op die je hieronder kunt lezen.

De weerspiegeling van het hart

Er was eens een rijke koopman. Dag in dag uit had hij gewerkt om nu eindelijk van zijn leven te genieten. Hij woonde in een luxe villa, hield regelmatig grote feesten en hij reed graag rond in zijn luxe cabrio. Eens per maand ging hij richting het marktplein om zijn werknemers te begroeten. Nu hij zelf niet meer voor het geld hoefde te zorgen besloot hij andere kooplieden in te huren die voor hem de zaken op de markt deden.

Zo ook vandaag. Het was nog vroeg in de ochtend en de meeste kooplieden stonden al klaar. hij begroette zijn werknemers vriendelijk en maakte hier en daar een praatje toen hij in zijn ooghoeken iets zag oplichten. Deze kraam is me nog nooit eerder opgevallen, dacht de koopman bij zichzelf. Hij stak zijn hand uit en schoof de balen stof die in de weg lag wat opzij.

Daar lag iets in de vorm van een hart. Het leek wel licht te geven. Gefascineerd pakte hij het hart op en draaide het heen en weer. Het voelde licht en in de weerspiegeling van het hart zag hij zichzelf. Achter hem hoorde hij een stem die zei: ‘mooi he?’ De koopman knikte en vroeg: ‘hoeveel kost dit hart?’ De man noemde een bedrag, een ontzettend hoog bedrag. De man zei: ‘dit hart is van onnoemelijke waarde, zo kostbaar.’ De koopman knikte en hij zei: ‘ik zal erover na denken’.

Die nacht in zijn bed, starend naar het plafon wist hij dat er vandaag iets veranderd was. Hij had veel bereikt in het leven en kon nu onbezorgd van alles doen, toch had het hart hem iets bijzonders laten zien. In de weerspiegeling van het hart had hij zichzelf gezien. Zijn ogen die hun glans waren verloren.

In de weken die volgde bleef dit beeld aan hem knagen en toen de dag aanbrak om weer naar de markt te gaan besloot hij om geld bij elkaar te krijgen om dat hart te kopen. Hij verkocht zijn auto’s, zijn waterbed en zijn luxe villa. En daar liep de rijke koopman op de markt, met in zijn hand een koffertje met geld. Hij liep naar de man toe en zei: ‘ik zou graag het hart van u kopen, hier heeft u het geld’. De koopman kwam nog wat honderden euro’s te kort en deed zijn koffertje en zijn jas erbij. ‘Zo is het goed’, zei de man en hij gaf de koopman het hart. Hij keek in het hart en voor het eerst sinds lange tijd zag hij zijn eigen ogen stralen van warmte.

Wat zou jij hebben gezien in het hart?

Lees hier meer overdenkingen.

Bewaar op Pinterest:

De man met de parel, een moderne bewerking op Mattheüs 13: 45-46

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment