Leestijd: 5 minuten

Wanneer je gaat verhuizen en een compleet blanco huis binnenstapt sta je voor heel wat nieuwe keuzes die gemaakt moeten worden. Want hoe kun je de juiste vloer kiezen voor de verschillende kamers in huis? Ga je voor een PVC vloer, laminaat vloer, vloerbedekking of wil je liever tegels. Keuzes die niet altijd gemakkelijk te maken zijn, want er is namelijk heel veel keus! In dit artikel geef ik je een aantal tips, waar je aan kunt denken bij het uitzoeken van een vloer voor de verschillende kamers in jouw huis.

Toen wij verhuisden van Wallonië terug naar Nederland, kwamen we in een heel kaal huis terecht. Bijna alle muren waren gewit door de vorige huurders, de boorgaten waren allemaal gedicht, er hingen geen lampen en de vloeren waren er overal uitgehaald. We stapten rond op een grijze betonnen vloer en we vroegen ons echt wel even af waar we aan begonnen waren! Maar aan de andere kant heeft een blank canvas natuurlijk ook zijn voordelen. Je bent namelijk helemaal vrij om keuzes te maken in je inrichting, want letterlijk alles moest nog gebeuren.

Een vloer voor de slaapkamers

Als kind had ik vloerbedekking in mijn slaapkamer en dit leek mij ook een goede optie voor de slaapkamers van de jongens, zodat ze meteen warme voeten hebben als ze uit hun bedhuisjes stappen. Maar aan de andere kant had ik als tiener vinyl in mijn slaapkamer liggen, waardoor ik gemakkelijk op de grond kon werken. Ik schilderde en tekende veel en deed dit altijd op de vloer met de verfpotten om me heen. Regelmatig gebeurde het dat er wat verf op de vloer terecht kwam, dit was natuurlijk een ramp geweest wanneer ik op een vloerbedekking had gewerkt. Dus hierbij dan ook meteen een tip. Kijk naar de functie van de kamer waarvoor je een vloer kiest. Heb je een studeerkamer en wil je een draaistoel met wieltjes, die gemakkelijk heen en weer kan schuiven? Ga dan niet voor hoogpolige vloerbedekking, waardoor je moeizaam je stoel kunt bewegen. Of je moet dan een plaat neerleggen onder je bureaustoel of misschien kun je dan beter meteen voor een andere vloer kiezen.

Een vloer voor de woonkamer

Uiteindelijk kozen wij voor een witte laminaat vloer voor de gehele bovenverdieping, om vervolgens te kunnen werken met vloerkleden voor toch het warme effect wat je met een vloerbedekking oproept. We kozen voor de lichte vloer, zodat de kamers heerlijk licht zouden zijn en we de vloer makkelijk konden schoonmaken. Wanneer je twijfelt over het nemen van een laminaat vloer, is het een goed idee om een PVC vloer te overwegen. Een vloer van PVC is van lichter materiaal dan laminaat, je kunt heb verlijmen in plaats van het alleen maar zwevend neerleggen. De vloer is gemakkelijk schoon te maken, waterbestendig en ideaal wanneer je vloerverwarming hebt in huis. Het kan ook een interessante alternatief zijn voor als je tegels in de woonkamer wilt neerleggen, want je hebt een ruime keuze aan PVC vloeren met verschillende prints, van houtnerf tot een uiterlijk met tegels.

De kleur van je vloer kiezen

Hierboven noemde ik al dat wij voor ons huis kozen voor een witte vloer, maar je hebt natuurlijk ruimte keuze! Houd je bijvoorbeeld van donkere houten meubels, zwarte accenten (zoals stoelpoten, ijzeren buizen, rieten lampenkappen)? Dan past een donkere hout kleur of zwarte tegels mooi bij de rest van je meubels. Ga je juist voor een natuurlijke inrichting? Die vind je bijvoorbeeld bij blogger Mardou. Denk aan een witte/licht grijze bank, licht houten meubels, rieten meubels? Dan is een lichte houten kleur op de vloer een mooie optie. Hierdoor creëer je een zachte aangename sfeer. Of misschien ga je wel voor heel wat kleur in je interieur, zoals je bij mij in huis ziet. Met een gekleurde bank, vloerkleed, kussens op een witte vloer? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik hoop dat ik je via dit artikel weer een beetje op weg heb mogen helpen om een keuze te maken voor je vloer.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment