Vingerboom Schefflera arboricola
Leestijd: 6 minuten

In de rubriek: ‘de favoriete kamerplant van…’ staat elke week een andere plantliefhebber in the picture. Vorige week was Claire aan het woord en die van mij kun je hier lezen. Vandaag vertelt Romy over haar favoriete kamerplant. Lees je mee?

Even voorstellen

Mijn naam is Romy. Ik tik over een paar weken de mijlpaal van 30 jaar aan en deel met mijn vriend en kat een kleurrijk appartement in Aalsmeer. In het dagelijks leven ben ik freelance tekstschrijver én heb ik mijn eigen feelgood-blog Vaker Vrolijk. Daarop schrijf ik over alles wat het leven leuker maakt. Maar dan zonder rainbows & unicorns en met een lekker nuchter tintje.

Je vindt op mijn blog onder andere positieve lijstjes, eerlijke hersenspinsels, praktische tips, vegan recepten en een heleboel kleur. Zowel in mijn huis als in mijn outfits kan ik niet zonder een flinke lading kleur.

Van gebrek aan groene vingers naar plantenvrouwtje

Kleur in huis aanbrengen was mijn grootste wens toen ik hier kwam wonen. Dat betekende voor mij ook groen in huis halen. Het begon allemaal vier jaar geleden met één pannenkoekenplant.

Ik wilde klein beginnen. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, was ik namelijk een regelrechte ramp met planten. Nadat ik een cactus had laten verzuipen en een pindaplant had laten beschimmelen, had ik geen al te hoge pet op van mijn plantenverzorgingsskills. Dus sprak ik met mezelf af: als deze pannenkoekenplant het overleeft, dan mag ik daarna losgaan qua groen in huis.

En zie daar! Blijkbaar kun je altijd meer dan je denkt, want inmiddels hebben we met zo’n 20 planten in huis een ware urban jungle gecreëerd. In elke hoek van het appartement is wel een groene toevoeging te vinden.

Mijn favoriet: de vingerplant

Hoewel die eerste pannenkoekenplant (en de vele stekjes die hij heeft voortgebracht) altijd een speciaal plekje in mijn plantenvrouwtjeshart zal houden, is mijn favoriete plant een ander exemplaar. Dat is namelijk de vingerboom. Of in duurdere woorden: de schefflera arboricola.

Het is een subtiel boompje waar ik in het tuincentrum direct verliefd op werd. Ik houd van boompjes voor in huis, maar dan wel liever niet té grote exemplaren. We hebben ook een kentia-palm, maar die is langzaam maar zeker een vierkante meter voor zichzelf aan het opeisen. Deze vingerplant is meer bescheiden en neemt na een jaar nog steeds genoegen met een klein krukje.

Prachtig en prominent

De vingerplant heeft dus wel een prominente plek in huis verovert. In onze zithoek naast de open kast kan hij volop stralen. Dat mag ook wel, want ik vind het een prachtplant met al zijn bladeren. De sierlijke bladeren vormen samen een soort bloemen aan de takken. Heel bijzonder!

Het bloeiproces van de bladeren is ook mooi om te zien trouwens. Hieronder zie je een foto van hoe de bladeren langzaamaan uitgroeien van mini-blaadjes tot grote elegante bladeren.

Vingerboom Schefflera arboricola

Tips & tricks voor de verzorging

De vingerplant in leven houden is gelukkig geen al te zware taak. De plant is wel een stofvanger, dus ik stof hem zeker eens per week af met een Swiffer. Als ik de plantenkenners mag geloven, kan de plant dat ook zeer waarderen. Door het stof weg te halen, krijgt hij altijd genoeg zonlicht.

Verder heeft deze plant een voorkeur voor een lichte plek in huis, het liefst niet in direct zonlicht. De plant doet het goed op maximaal ongeveer drie tot vijf uur direct zonlicht per dag. Wij hebben hem dan ook een plek gegeven achter het gordijn, zodat hij wel licht vangt, maar niet verbrandt door de zon.

’s Zomers moet de potgrond altijd licht vochtig zijn. In de winter kun je de aarde iets droog laten worden voordat je de plant een nieuwe scheut water geeft. Verder geven we de plant in de zomer één of twee keer per week water. ’s Winters kan hij toe met iets minder water: zo’n één keer per tien dagen een gieterronde is dan voldoende.

Buiten de lijntjes groeien

Een leuk detail aan onze vingerboom is dat hij zich weinig aantrekt van de vorm die het tuincentrum hem had aangemeten. Toen we hem kochten, had de boom een kale stam en groeiden alle blaadjes keurig boven de stam uit. Inmiddels groeien er ook kleine takjes uit de stam. Niet helemaal hoe het “heurt”, maar ik vind het prachtig.

Ik houd van mensen die lekker zichzelf zijn en buiten de lijntjes durven te gaan. Dus misschien past een plant die dat ook doet daarom wel extra goed bij ons.

Shop de favoriete kamerplant van Romy

Wil je net als Romy deze mooie planten in huis halen? Shop hem dan hieronder!

Doe je mee?

Plantenliefhebbers zijn er genoeg en hoe leuk is het als jij hier op mijn blog ook een stukje schrijft over je favoriete kamerplant. Vind je het leuk om mee te doen? Mail dan naar info@linspiration.nl en dan vertel ik je graag hoe je mee kunt doen.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment