Leestijd: 5 minuten

In de rubriek: ‘de favoriete kamerplant van…’ staat elke week een andere plantliefhebber in the picture. Vorige week was Elke aan het woord en die van mij kun je hier lezen. Vandaag vertelt Jeannet over haar favoriete kamerplant. Lees je mee?

Mijn hele leven heb ik kamerplanten gehad. Vanaf de tijd dat ik in mijn halve woning in de Pijp in Amsterdam woonde tot nu in ons huis aan het Spaarne in Haarlem. Een huis zonder kamerplanten leeft niet in mijn optiek. Het leuke van planten is dat je iets hebt om voor te zorgen en dat er altijd iets te zien is, iets te bekijken, want omdat het een levend organisme is, gebeurt er altijd iets. Er groeit een blaadje of er ontstaat een knop, de kleur van de plant verandert of er wordt iets dor en sterft af. Ook dat hoort erbij.

Stekjes krijgen en doorgeven

Zelden koop ik kamerplanten, want een ander leuk aspect van kamerplanten is, dat de meesten goed te stekken zijn. Heel veel planten heb ik uit ooit verkregen stekjes van vriendinnen en nog steeds ontvang ik stekjes – maar ik geef ze ook weg natuurlijk. Als je eenmaal de lol van stekken hebt ontdekt, dan is er geen houden meer aan. Sinds een tijdje ben ik lid van een facebookgroep hier in Haarlem, die stekjes uitwisselt. De perfecte groep voor mensen zoals ik.

Achter elke plant zit een verhaal

Met elke plant of stek heb ik een verhaal. “Deze heb ik gekregen van zoon B., deze heb ik van het plantenasiel, toen ik daar ging solliciteren, deze heb ik als stekje gekregen van vriendin J. en die daar is de nazaat van een kamerplant die bij zoon D. in zijn huis staat.”

Maar het mooiste verhaal hoort bij mijn favoriete kamerplant, een lidcactus van 54 jaar oud. Als 13-jarige maakte ik schoon bij een hele lieve buurvrouw. Het was mijn eerste baantje en zij had in haar woonkamer een enorme lidcactus staan, die altijd geweldig bloeide. Het was een lust voor het oog. Omdat ik mijn enthousiasme voor die plant duidelijk liet merken, kreeg ik van haar een stekje. En dat stekje is bij mij nu uitgegroeid tot eenzelfde enorme lidcactus, als haar moeder ooit was. (Voor mijn gevoel zijn planten altijd vrouwelijk, vandaar). En wat die lieve buurvrouw toen deed, mij een stekje geven, doe ik nog steeds met mijn lidcactus. Ze heeft al heel wat nazaten, die overal in mijn vriendinnengroep staan te bloeien als het bloeitijd is. In Je lidcactus verzorgen, hoe doe je dat? kun je lezen wat mijn verzorgingstips zijn: spoiler alert, verzorgen is een heel groot woord voor deze plant, je hoeft namelijk nauwelijks iets te doen!

Tip: spaar glazen potjes

Doordat ik van stekken hou, bewaar ik altijd glazen potjes. Dat is onderhand een hele verzameling. Als ik in het buitenland ben, neem ik altijd onze lege jampotjes of lege Danonepotjes mee naar huis. Niet alleen als herinnering aan de vakantie, maar meer nog dat ik ze altijd kan gebruiken voor mijn stekjes.

Zo waren wij de afgelopen vakantie in Spanje en daar zag ik een Mother of Thousands-variant staan, die ik nog niet kende. Daar heb ik wat nazaten van meegenomen en die staan nu gezellig met zijn allen op de vensterbank, ieder in zijn eigen Danonepotje. Het staat leuk, ze groeien goed (dat doen deze “bommenwerpers” altijd) en je kunt makkelijk zo’n potje meegeven aan je visite.

Kamerplanten, ik zou niet zonder ze kunnen!

Doe je mee?

Plantenliefhebbers zijn er genoeg en hoe leuk is het als jij hier op mijn blog ook een stukje schrijft over je favoriete kamerplant. Vind je het leuk om mee te doen? Mail dan naar info@linspiration.nl en dan vertel ik je graag hoe je mee kunt doen.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment