Epipremnum stekken
Leestijd: 8 minuten

Vandaag laat ik je zien hoe je de Scindapsus Epipremnum ook wel drakenklimop genoemd, kunt stekken. Er is namelijk weer een nieuwe plant aan onze plantenfamilie toegevoegd! Een tijdje terug kocht ik de drakenklimop. Een leuke hangplant die ook goed kan klimmen. Ik kocht hem al met een mosstok en is hij niet leuk? Ik kon in de winkel kiezen tussen een exemplaar met alleen maar groene bladeren of eentje met wat meer variatie. Dat laatste leek me wel zo leuk en het maakt de plant ook meteen een stuk specialer!

Ik kocht de plant voor de thuiswerkplek van manlief en ik kan bijna niet wachten om met het stekken te beginnen. De Scindapsus blijkt een snelle groeier te zijn die zich gemakkelijk zou laten stekken. Daar ben ik natuurlijk erg benieuwd naar! In dit artikel deel ik daarom met jou dit nieuwe stekproject en ik laat ik je zien hoe je hem eenvoudig kunt stekken. Zo kun je eenvoudig je eigen plantenfamilie uitbreiden.

Epipremnum stekken, wat heb je nodig?

Om de drakenklimop te stekken heb niet veel nodig:

 • een scherp mesje of tuinschaar
 • de kamerplant
 • een (glazen) potje met water

Tip: Voor mijn stekjes hergebruik ik vaak glazen potten. Van bijvoorbeeld de rode kool, mosterd etc. Voor het losweken van de etiketten kun je de potjes in warm water leggen of laat een warme straal met water uit de kraan op het etiket lopen. Vaak kun je het etiket en de lijm eronder er zo af vegen.

Aan de slag

De drakenklimop laat zich gemakkelijk stekken. Wel werd ik er door manlief op gewezen dat hij geen kale mosstok wilde, dus keek ik goed welke stengels van de plant al voorbij de mosstok groeide aan de bovenkant. Op deze manier haal ik alleen het overtollige van de plant weg.

Stap 1: Neem een uiteinde van een stengel. Onder elk blad kun je de drakenklimop afknippen. Je ziet een klein knobbeltje zitten, later zullen hier worteltjes uit groeien in het water.

Scindapsus Epipremnum stekken

Stap 2: Zorg ervoor dat elk stukje dat je afknipt een blad heeft. Sommige mensen willen graag dat er altijd minimaal 2 bladeren aan zit, maar dat hoeft niet per se. Wanneer de stengel al een kleine wortel heeft, is dat helemaal ideaal.

Stekjes van de drakenklimop (Scindapsus Epipremnum)

Stap 3: Nu kun je de stekjes bijknippen. Zorg ervoor dat er 1cm aan beide kanten van het blad aan de steel overblijft.

Stekjes van de drakenklimop (Scindapsus Epipremnum)

Stap 4: Zet de stekjes in water. Ververs het water 1x per week voor een optimale wortel groei. En nu is het afwachten geblazen.

Zodra er wortels aan de stekjes groeien kunnen de stekjes in aarde worden gezet. Mijn stekjes staan nu in water. Ik laat je graag binnenkort zien hoe de wortels zijn gegroeid! Update 7 mei 2021: Na 2,5 week zijn de wortels goed gaan groeien in water. En zie je zelfs de stekjes waar ik alleen nog maar één blaadje aan had zitten? Ook deze hebben mooie wortels gekregen en zijn nu klaar om in aarde te worden gezet.

Kun je de stekjes ook op water laten staan?

Ja, dat kan zeker. Zoals je op de foto hieronder kunt zien heb ik deze stekjes heel lang op water laten staan. De stekjes hebben flinke wortels gekregen en je kunt de plant gerust in het water laten staan. Want het is ook wel een heel mooi beeld om alle wortels in het water te zien groeien.

Epipremnum stekken

Wat gebeurt er met de plant waar je een stekje hebt weggeknipt?

Dit is een vraag die ik regelmatig kreeg en ik kan je gelukkig geruststellen. Als je plant gezond is en goed groeit, zal hij onder het afgeknipte stukje nieuw blad gaan vormen, wat later weer een lange stengel zal worden met nieuwe bladeren. De epipremnum is een eenvoudige kamerplant en eigenlijk gaat hij niet heel snel dood.

Het stompje is in het begin licht groen, later zal het indrogen en houd je een stompje over, maar dit is geen probleem. De moederplant maakt onder het stompje weer nieuwe bladeren aan en daar zal hij weer gaan groeien. Dus ik zou zeggen, ga de Epipremnum stekken, want het is ontzettend leuk om te doen!

Epipremnum stekken

Toch liever de plant kopen? Dat kan natuurlijk ook.

Heb je andere kamerplanten die je graag wilt stekken? Inmiddels heb ik al heel wat planten gestekt, zie hieronder:

Stekken met een filmpje

Vind je het fijner om aan de hand van een filmpje de Epipremnum te stekken? Dat kan! Ik maakte een filmpje van het stekproces in het Engels en maakte daarbij de Nederlandse ondertiteling. Succes!

Bewaar voor later op Pinterest

De drakenklimop stekken DIY

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • Sanne
  20 oktober 2021

  Hoi lindi, ik heb nu al verschillende blogs gelezen over het stekken van de epipremnum, maar wat ik nergens terug kan vinden is hoe de groei van de moederplant zal zijn na het nemen van een stek? Zal de afgeknipte tak nog verder groeien? Of stopt ie echt daar waar je hem afknipt? En zal hij dan een nieuwe tak met nieuwe blaadjes krijgen of misschien wel 2? Heb je misschien een foto van een tak die je hebt gestekt en hoe hij dan verder is gegroeit?

 • Angela
  13 december 2021

  Mijn drakenklimop is geknakt. Het deel na de knak kreeg niks meer dus deze heb ik verknipt in 8 stekken. Maar de stengel waar het vanaf komt lijkt nu in te drogen. Om op de vraag van Lindi terug te komen, wordt dat dan nu een stomp of gaat deze wel verder? En als deze wel verder gaat, waarom herstelde de knak dan niet?

 • Angela
  13 december 2021

  Sorry ik bedoel Sanne🙈

 • Marije
  17 maart 2022

  Bij mij is de knip-plek van de tak van de moederplant ook ingedroogd en niet meer verder gaan groeien. De moederplant is in plaats daarvan aan de basis van de tak waar ik van gestekt heb (bij de modder dus) een nieuwe tak begonnen. Deze nieuwe tak doet het prima en wat er over is van de oude tak ook. Maar die oude tak gaat dus nooit meer verder groeien. Misschien heb ik het wel fout gedaan, ik ben ook wel benieuwd wat er voor zorgt dat de tak wel verder zal groeien.

 • Manu Vanhaverbeke
  7 april 2023

  Hallo
  Ik heb een probleem. Enfin, mijn drakenklimop heeft er een. Het is nu toch al maanden geleden dat ik een stek van de plant in water heb gezet, maar daar groeit amper een wortel aan. Wat is hier aan de hand en wat kan ik eraan doen? De bladeren zien er nog redelijk goed uit.
  Dank je wel
  Manu

 • Corine
  21 juli 2023

  Hoi Linda,

  Mijn plant is al zijn bladeren aan het verliezen. Het begon ermee dat de bladeren bruinig werden. Eerst had ik het niet zo in de gaten, maar nu is mijn plant bijna kaal. Weet jij wat het zou kunnen zijn? Groetjes Corine

Post a Comment