De bananenplant verzorgen
Leestijd: 4 minuten

De bananenplant staat prachtig in je huiskamer, maar het is wel een plant die goed verzorgt moet worden. Daarom vertel ik je graag alles wat je moet weten of zelf jouw bananenplant goed te kunnen verzorgen.

De bananenplant (Musa) komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost-Azië en Australië. Het is een mooie blikvanger in je interieur met zijn grote bladeren. Toen ik de plant voor het eerst zag in het tuincentrum, zie de foto hierboven, was ik meteen verkocht. Zo’n exemplaar zorgt toch wel voor een instand urban jungle in je huis! Maar als je er lang van wilt genieten, moet je hem wel goed verzorgen.

Een dorstige plant

De bananenplant is een plant die graag veel water wil krijgen. Hij bestaat zelf voor maar liefst 80% uit water en wil dan ook 2x per week water. Zorg dus dat zijn potgrond altijd goed vochtig is. Dit kun je controleren door je vinger in de aarde te prikken. Zorg ervoor dat je bananenplant in een binnenpot staat met gaten, zodat het overtollige water eruit kan lopen en de wortels niet gaan rotten.

Wanneer het warmer wordt in de kamer waarin de bananenplant staat of het zomer is, kan het zijn dat je hem 3x per week water moet geven of zelfs dagelijks. Vind je dit lastig om te onthouden, schrijf dan in je agenda wanneer de plant weer water moet krijgen. Wanneer je de bananenplant water geeft kan het zijn dat de uiteindes van de bladeren gaan lekker, let vooral dus even op als je een mooie houten vloer hebt liggen! Je kunt ook altijd even ervoor zorgen dat je een handdoek op de grond hebt liggen als je water gaat geven, dan hoe je je ook niet druk te maken over je vloer.

Meer leren over je kamerplanten? Koop de kamerplanten gids met daarin: het kamerplanten groeiboek, uitleg over verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen + plagen herkennen én je kamerplant weer gezond krijgen!

Staanplaats

De bananenplant houdt niet alleen van veel water, maar hij houdt ook nog eens van veel zonlicht. Het liefst zet je de plant neer voor een raam op het oosten of westen of 2 meter van een raam op het zuiden. Een raam op het noorden is minder geschikt en zal meestal te donker zijn, waardoor er geen nieuwe bladeren zullen worden aangemaakt. Een andere manier om je plant te herkennen als hij te weinig licht heeft, is dat hij zijn bladeren zal laten hangen.

Wist je ook dat je de bananenplant eenvoudig kunt stekken? Je leest hier hoe je dat succesvol kunt doen.

Planten douche

De meeste kamerplanten vinden een regelmatige planten douch heerlijk. Dit kun je doen door je kamerplanten in de badkuip te zetten of onder de douche en ze af te spoelen met lauwwarm water. Dit zorgt er niet alleen voor dat je ongedierte in een vroeg stadium verwijderd, maar dit zorgt er ook voor dat de stoflaag van de bladeren afgaat. Let er wel op dat als je je planten buiten wilt afspoelen, je dit doet op een schaduwrijke plek, zodat de bladeren niet meteen verbranden. Ook de bananenplant vindt zo’n douch heerlijk. Besproei dan ook meteen even de onderkant van de bladeren.

Je kunt dit besproeien ook bijhouden door de bananenplant minimaal 1x per week te besproeien met water. Dit zorgt ervoor dat je bananenplant beter zal gaan groeien.

Lees ook: Plant Tribe, het nieuwste plantenboek voor plantenliefhebbers.

Alle weetjes nog even op een rij

  • De bananenplant zal op sommige bladeren donkere vlekken hebben, dit is volkomen normaal en hoort bij de bananenplant;
  • De bananenplant kan, met goede verzorging, kleine baby’s naast de moederplant laten groeien;
  • De bananenplant bestaat voor 80% uit water;
  • De kans is zeer klein dat er bananen aan de plant zullen groeien in je huiskamer;
  • De grote bladeren zijn kwetsbaar voor scheurtjes en hier is dan ook niet veel aan te doen;
  • Lelijke oude bladeren kun je gewoon weghalen, waardoor er een flinke stam zichtbaar blijft;
  • De bananenplant heeft het liefst 5-6 uur direct zonlicht op een dag. Zet hem dus bij een raam of op een lichte plek, maar let op dat de bladeren van de bananenplant niet verbranden.

Heb je nog vragen over je bananenplant? Stel ze dan gerust hieronder!

Bewaar voor later op Pinterest:

Zo verzorg je de bananenplant

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

Post a Comment