Leestijd: 4 minuten

Het zelf maken van decoratie voor je interieur, je eigen kleding of de kleding van je baby/kind(eren), is niet alleen leuk, maar soms kan het behoorlijk in kosten schelen! Je hoeft namelijk maar één keer in een patroon te investeren en je kunt een jurkje bijvoorbeeld heel wat keer achter elkaar blijven maken. In dit artikel geef ik je verschillende voorbeelden, met soms het gratis naaipatroon erbij om meteen zelf aan de slag te kunnen gaan met naald en draad!

Interieur

Een van de voordelen van zelf handig met de naaimachine zijn is dat je in je interieur gemakkelijk aan de slag kunt gaan met verschillende stoffen. Wil je graag een nieuw kussen in huis? Dan bestel je zo een aantal mooie nieuwe stoffen en heb je meteen een nieuwe look voor op de bank.

 • Maak je eigen gordijnen op maat; dit scheelt erg veel geld en is goed te doen. Let er wel op dat je de gordijnen afspeldt, terwijl ze nog aan de rails hangen anders kan het zomaar zijn dat je je gordijn veel te kort maakt.
 • Maak je eigen woondeken voor op de bank; heerlijk warm om ‘s avonds onder te kruipen, maar ook voor de zomeravonden in de tuin. Gebruik hier bijvoorbeeld wafelstof voor in combinatie met fleece.
 • Maak je eigen vloerkleed van restjes stof; Knoop restjes stof aan elkaar door de gaatjes van een antislip mat. Knip de uiteindes af en je hebt een uniek vloerkleed in je huis.
 • Maak een slinger van stof; leuk en gemakkelijk om te maken. Ook ideaal om met restjes te doen. Ik maakte al eerder een vlaggenlijn van jutte met hartjes erop van vilt.

Voor jezelf

Nadat ik al heel wat items had genaaid voor onze kinderen besloot ik de gok te wagen en voor mezelf aan de slag te gaan. En ik ben nog steeds ontzettend blij met de kledingstukken die ik gemaakt heb!

 • Maak je eigen jurkjes; Ik kocht hier een naaipatroon en inmiddels heb ik al vijf zelfgemaakte jurkjes in de kast hangen! Het leuke aan dit patroon is dat het jurkje ook zakken heeft. Gebruik voor deze jurkjes goede rekbare stof zoals Jersey stof.
 • Maak je eigen rokjes: Dit heb ik nog niet gedaan, omdat ik hier nog geen fijn patroon voor heb gevonden. Toen ik net voor jullie ging zoeken kwam ik dit mooie patroon tegen, zonder rits en alleen elastiek aan de achterkant. Het proberen waard denk ik!

Kinderen

Voor je (klein)kinderen kun je oneindig aan de slag gaan om dingen te maken. Daarom hieronder mijn favorieten die ik ook voor onze eigen kinderen gemaakt heb. Ik heb er ook meteen enkele gratis naaipatronen voor kinderkleding bijgezet zodat je meteen zelf aan de slag kunt gaan!

 • Maak een zacht babydekentje; Erg leuk om cadeau te geven én misschien wel de drukbezochtste post op mijn blog! Hier vind je de tutorial.
 • Maak broekjes; Broekjes kun je niet genoeg hebben, zeker wanneer er flink gekropen wordt of ik de modder wordt gespeeld. Ik gebruikte hiervoor het broekpatroon van Brindilletwig, die ik gebruik voor mijn kinderkleding lijn FSHappiness.
 • Maak slofjes voor kouden voetjes; In ons vorige huis hadden we een koude stenen vloer en hier maakte ik gretig gebruik van mijn eigen genaaide slofjes voor onze jongens. Dit patroon gebruikte ik hier zelf voor, hier vind je een gratis alternatief.
 • Maak handige slabbetjes; Ook slabbetjes gingen hier regelmatig onder de naaimachine door, alleen vonden onze beide jongens het dragen van slabbetjes geen goed idee en werden die telkens los getrokken. Hier vind je een handig én gratis patroon die je kunt gebruiken.
 • Maak leggings; Het is ook erg leuk om naast de broekjes een paar leuke leggings in de kast te hebben liggen. Hiervoor zou ik je dit patroon aanraden.
 • Maak een boxkleed; Ook dit is een DIY die ik zelf gemaakt heb tijdens de zwangerschap van onze tweede zoon. Ideaal en gemakkelijk aan te passen naar het formaat van jouw box. Je vindt de tutorial hier.

Ik hoop dat je op deze manier weer genoeg inspiratie hebt om achter de naaimachine te kruipen en aan de slag te gaan met mooie stoffen!

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Comments

 • Alja Odding
  10 maart 2020

  Hoi Lindi, dank je wel voor het delen van je ideeën! In het stukje over slabbetjes mis ik de link. Ik was benieuwd naar het patroon. Voor Jochem ben ik op zoek naar een leuke en praktische slab. Kun je de link nog toevoegen? Groeten Alja

 • Cora
  12 maart 2020

  Hoi Lindi ik zou graag witte babylakentjes mooier gaan maken, heb jij daar een beschrijving van hoe dat werkt? Ik zie vaak opgevouwen lakentjes met mooie randjes en kantjes op instagram maar zie niet hoe dat er als geheel uit moet zien. Alvast bedankt, Cora

Post a Comment