Buiten EU reizen met kleine kinderen
Leestijd: 5 minuten

Een lange vliegreis met je kinderen? Hoe doe je dat en waar moet je eigenlijk aan denken als je naar een land gaat buiten de Europese Unie? Vandaag geef ik je een aantal tips hoe je een lange vliegreis met kinderen vol kunt houden en wat je niet mag vergeten bij een reis ver weg.

Het is alweer even geleden dat wij onze vliegvakantie hadden naar Canada. Waar we een aantal prachtige wandelingen maakten met ons gezin. Onze oudste zoon was toen 1,5 jaar en ik was 14 weken zwanger toen we vertrokken met het vliegtuig richting Canada.

Drie tips voor vliegen met jonge kinderen

Een groot voordeel aan vliegen met jonge kinderen is dat je ze tot 2 jaar gratis mee kunt nemen in het vliegtuig. Een goed excuus dus om met jonge kinderen te vliegen. Om gratis te mogen reizen moeten kinderen onder de twee jaar wel bij je op schoot zitten. Wil je toch een aparte stoel voor je baby of dreumes? Dan betaal je wel voor de stoel.


Maar hoe vermaak je ze nu tijdens zo’n lange reis. Wat voor ons heel erg hielp was om tijdens de vliegreis kleine cadeautjes mee te nemen. Zoals een autootje, een boekje of bijvoorbeeld een kleurplaat. Je kunt dit prima tweedehands kopen en een kleurplaat is zo geprint. Succes gegarandeerd. Onze zoon vond het prachtig om iedereen in het vliegtuig te bekijken. Heeft je kind een favoriete knuffel? Zorg er dan voor dat je die bij je hebt en misschien ook wel de back-up knuffel voor het geval je er de knuffel onderweg verliest.

Zorg voor voldoende versnaperingen, luiers en billendoekjes. Want je zult maar net ene poepexplosie krijgen in het vliegtuig. Leg tijdens zo’n reis ook veel uit aan je kind. Waar je heen gaat en wat en gaat gebeurend. Dat haalt een hoop stress bij je kind weg en het stelt jezelf ook gerust. Hierdoor zul je rustiger naast je kind in het vliegtuig zitten.

Wat moet je regelen

Het kan al best een klus zijn om met jonge kinderen een verre vliegreis te maken. Zorg daarom dat je van tevoren een duidelijk lijstje maakt met wat er allemaal geregeld moet zijn. Zo namen wij een baby nestje mee waar onze zoon in sliep. Ook dachten we eraan of er een extra bed of kinderbedje aanwezig moest zijn in elke Airbnb waar wij verbleven. Of wat dacht je van een huurauto bij het vliegveld in Canada?

Toch is er één ding dat je echt niet mag vergeten voordat je een land buiten de Europese Unie bezoekt. Je moet altijd een visum aanvragen. Zonder visum kom je een land buiten de Europese Unie niet in. Een visum is een document waarmee je bewijst dat je een echt persoon bent en voldoet aan een aantal voorwaarden die dat land stelt. Deze kun je terugvinden op de website. Hierop vul je ook in wat je komt doen in het land. Dit document vraag je meestal ruim van tevoren aan. Bijvoorbeeld twee maanden voordat je gaat vliegen.

Voor onze reis hadden we dus ook een eTA voor Canada nodig. Vaak is het zo geregeld, maar soms kan het even duren. Meestal heb je binnen 5 dagen de eTA binnen.  Wij vroegen hem ruim op tijd aan en dit kan eenvoudig online. Het is dus ook goed om te weten dat een visum aanvragen geld kost. Je betaalt een vast bedrag per persoon. Voor Canada moet je bijvoorbeeld ook een eTA aanvragen voor je kind. Het is dus belangrijk om dit van tevoren even goed uit te zoeken. Een eTA heb je alleen nodig als je per vliegtuig het land ingaat.

In Canada duurde het trouwens nog best wel even voor we het land in mochten. De douane is er best wel streng. Door de douane worden de documenten gecontroleerd en wordt er nog een keer gevraagd wat je in het land komt doen. Dit was in ons geval dus voor een vakantie en hierbij moesten we ook het adres opgeven van onze eerste Airbnb. Het is dus handig om deze gegevens bij de hand te hebben, zodat het binnenkomen in een ander land zo soepel mogelijk verloopt. Wij vonden het toen wel erg handig om onze oudste zoon mee te nemen in een draagzak. Op deze manier was hij dicht bij ons in de drukte en kon hij eventueel ook even slapen.

Ik hoop dat je wat hebt aan de tips!

De header foto is gemaakt door Westwind Air Service via Unsplash.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment