Bodembedekkers
Leestijd: 3 minuten

Bodembedekkers zijn geschikt voor alle soorten buitenruimtes. Je kunt een vermoeid ogende tuin transformeren en ze zorgen praktisch voor zichzelf! Ze zijn namelijk makkelijk in onderhoud en helpen om een saaie tuin tot leven te brengen. Ze kunnen worden geplant tussen klinkers, rond betonplaten en als borders rond bloemperken. De opties zijn eindeloos.

Wat zijn bodembedekkers?

In landschapsarchitectuur verwijst de term bodembedekkers meestal naar een groep laag groeiende planten met een kruipende, zich verspreidende gewoonte die worden gebruikt om delen van de grond te bedekken terwijl ze minimaal onderhoud vereisen. Het is ook mogelijk om standaard landschapsornamenten als bodembedekker te gebruiken. Onderhoudsvriendelijke vaste planten, zoals daglelie, kunnen worden gebruikt om grote vlakten of hellingen te bedekken.

Bodembedekker als optie voor jouw tuin

Bodembedekkende planten worden vaak gekozen uit esthetische overwegingen, bijvoorbeeld om nieuwe kleuren of texturen in een landschap te introduceren. Of ze kunnen voor praktische doeleinden worden gekozen om grond te bedekken waar graszoden niet gedijen of niet praktisch zijn. Gebieden van een tuin die diep in de schaduw liggen, kunnen bijvoorbeeld een goede plek zijn voor een schaduwtolerante bodembedekker, zoals ajuga of pachysandra. Steile hellingen die moeilijk te maaien zijn, kunnen ook een goed gebied zijn om een ​​bodembedekker te planten. In droge klimaten waar de hoge waterbehoefte van gras problematisch is, kan een alternatieve bodembedekker gras volledig vervangen.

Bij het bedekken van grote stukken grond in het landschap zullen de initiële kosten veel hoger zijn dan bij het zaaien van graszaad. Maar bodembedekkers kunnen je op de lange termijn geld besparen omdat ze kosten besparen, zoals uitgebreid bemesten, water geven en brandstof en onderhoud voor de grasmaaier.

De voordelen van bodembedekkers

Minder onkruid

Niemand houdt van wieden, maar onkruid groeit overal waar ze ruimte kunnen vinden. De oplossing? Vul de ruimte met iets anders. Door bodembedekkers te planten, zullen die vervelende onkruiden ergens anders moeten gedijen dan in je tuin.

Makkelijk te kweken en te onderhouden

Zonder al te veel inspanning en onderhoud zullen bodembedekkers groeien waar grond en ruimte is. Zorg ervoor dat de grond gezond is zodat ze gedijen.

Minder kunstmest

Bodembedekkende planten zijn winterhard en hebben niet regelmatig voedingsstoffen of kunstmest nodig. Ze nemen grondwater en voedingsstoffen op uit de bodem en gedijen ook als je geen groene vingers hebt! Als je planten er echter wat moe uit gaan zien, zal vloeibare mest ze een beetje oppeppen.

Geen pesticiden

Als je niet graag pesticiden in je tuin gebruikt, zijn bodembedekkers perfect voor jou. Ze hebben geen chemicaliën nodig om gezond te blijven en plagen op natuurlijke wijze af te weren.

Vult kale plekken op

Voor kale plekken onder grote bomen, zonnige hellingen en andere uitdagende gebieden biedt een bodembedekker een gemakkelijke oplossing om kleur en sfeer toe te voegen.

Levende mulch

Deze planten werken op dezelfde manier als mulch en beschermen de grond tegen erosie en uitdroging bij warm weer.

Minder gazononderhoud

Je kunt zelfs je hoeveelheid gazon (en gazononderhoud) verminderen door een deel ervan te vervangen door bodembedekkers. Ze vergen veel minder onderhoud dan gras en kunnen er nog mooier (en zeker sfeervoller) uitzien.

Overtuigd van wat bodembedekkers je tuin kunnen bijbrengen? Kijk online op de website voor het tuinplanten kopen voor je tuin.

gastblog Linspiration blog

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment