Leestijd: 4 minuten

In het nieuws wordt er momenteel heel veel gesproken over sparen en beleggen. De rente op je spaarrekening is ontzettend laag en met beleggen zou je meer rendement moeten kunnen behalen. Maar wat is het verschil tussen sparen en beleggen eigenlijk? En zitten er naast de risico’s van beleggen eindelijk wel voordelen aan? Of kun je eigenlijk het beste gewoon blijven sparen?

Kies een bank die jij vertrouwt

Voordat je wilt gaan beginnen met beleggen is het sowieso goed om je in te gaan lezen en niet zomaar wat te gaan proberen. Zo heb ik ervoor gekozen om bij mijn eigen bank te beleggen waar ik ook mijn betaal en spaarrekening heb. Ik vertrouw de bank en ben ook tevreden hoe het nu gaat. Een andere bank waar je bij kunt beleggen is Binance. Hier kun je veel over vinden, zodat jij kunt nagaan of jij hier je geld wilt gaan beleggen. Dat is denk ik een eerste belangrijke stap. Het is tenslotte wel jouw geld dat je bij een bank wilt onderbrengen. Zorg ervoor dat je begrijpt wat de bank doet met je geld en waar je aan begint.

Je spaarrekening vaarwelzeggen

Een spaarrekening opdoeken is misschien wel het onhandigste wat je kunt doen. Je hebt namelijk geld nodig om op terug te kunnen vallen. Stel dat je wasmachine ineens kapot is, er een dure reparatie aan je auto staat te wachten of iets anders dat veel geld kost. Dan moet je wel bij je geld kunnen. Wanneer je wilt gaan beleggen is het wijs om dit te doen met geld dat je over houdt elke maand. Zodat je altijd spaargeld hebt om op terug te vallen. Wil je graag gaan beleggen maar houd je niet veel geld over? Kijk dan eens of je kunt besparen op bijvoorbeeld je televisie en telefoonabonnement, boodschappen, kleding of andere kostenposten.

Lage rente of rente op rente-effect

Momenteel is de rente op de spaarrekening heel erg laag. Dit houdt in dat je (bijna) niks extra’s verdient wanneer je al je geld op je spaarrekening laat staan. Het voordeel van beleggen is dat je meer rente krijgt over je geld. En wanneer je je geld voor langere tijd belegt en dit bedrag steeds verhoogt je steeds meer geld (vermogen) hebt. Hierover wordt dus ook steeds meer rente berekent (rente op rente-effect). Daarom zal je na langere tijd beleggen ook meer rente over je geld krijgen dan wanneer je al je geld voor dezelfde tijd op je spaarrekening laat staan.

Risico’s beleggen

Er zitten sowieso risico’s aan beleggen. Op de spaarrekening staat je geld veilig en met beleggen laat je andere investeerders/bedrijven jouw geld gebruiken. Het wordt namelijk belegd. Je kunt het risico natuurlijk spreiden door in verschillende ETF’s, aandelen en bijvoorbeeld Crypto te beleggen. Dit laatste kan bijvoorbeeld bij Bitfinex. Door het risico te verspreiden bestaat er ook weer een kleinere kans om geld te verliezen. Toch blijft beleggen altijd risico voller dan sparen. Er wordt ook gesproken over negatieve rente. Dat betekent dat je dus geen rente erbij krijgt, maar dat je rente moet gaan betalen aan de bank. Dit zijn vaak kleine bedragen, maar het kan toch een beetje zuur voelen om extra geld te moeten betalen over je eigen geld.

Mijn ervaring met beleggen

Een aantal maanden geleden ben ik begonnen met beleggen. Ik wil straks als ik grijs en oud ben graag een potje hebben om van te leven. Als zzp’r heb ik geen vaste werkgever die mij straks pensioen zal uitkeren. Daarom heb ik ervoor gekozen om naast het sparen ook te gaan beleggen. Zodat ik straks over pak en beet 30 jaar mijn eigen pensioenpotje heb. Natuurlijk krijg je van de overheid je AOW. Dit is het wettelijke pensioen van de overheid, maar het is altijd fijn om naast de vaste lasten toch iets meer ruimte te hebben.

Zou jij meer willen weten over beleggen of houd je liever je spaarrekening aan?

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment