Pannenkoekenplant
Leestijd: 4 minuten

De pannenkoekenplant is ontzettend populair en niet zo gek ook. Want met zijn ronde blaadjes ziet hij er super leuk uit! Hij is gemakkelijk te verzorgen en te stekken. Het is een plantje dat leuk is om cadeau te geven of om zelf een grote planten familie mee te starten. Eigenlijk is het een plant die niet mag ontbreken in je planten familie. Zelf heb ik nu al heel wat jaar een pannenkoekenplant is huis en ik ben er nog steeds dol op. Want hij groeit goed en is niet giftig. Ideaal dus met kleine kinderen in huis. In dit artikel vertel ik je waar de pannenkoekenplant vandaan komt, waar hij zijn naam aan te danken heeft en waar je hem het beste kunt kopen!

Waar komt de pannenkoek plant vandaan

De pannenkoekplant komt oorspronkelijk uit China, daar groeit hij in het gebergte van Yunnan. Het plantje kwam in 1944 voor het eerst in Europa toen de Noorse missionaris Agnar Espegre een pannenkoekenplant meenam naar Noorwegen. Vanaf daar is het plantje door stekjes langzaam steeds meer in Europa verspreid. Het stekken van de pannenkoekenplant is namelijk erg gemakkelijk om te doen en slaagt vrijwel altijd. Tip: Je kunt de stekjes gemakkelijk met de post versturen.

Verschillende namen van de plant

De plant is inmiddels al jaren populair en heeft zijn Nederlandse naam: de pannenkoekenplant te danken aan zijn rode bladeren die doen denken aan kleine pannenkoekjes. De Engelse naam voor de plant is Chinese Money plant. Het plantje zou voor geluk en voorspoed zorgen. Het verhaal gaat dat wanneer je een gouden muntje in de aarde van het plantje stopt er ook gouden mutjes aan de plant zullen groeien. Dit is bij mij helaas nog nooit gebeurd 😉 De Latijnse naam van de plant is Pilea peperomioides.

Kenmerken van de pannenkoekenplant

De plant heeft duidelijke kenmerken, waardoor je hem zowel als klein, maar ook als volwassen plant kunt herkennen. Hieronder vind je de kenmerken:

  • de bladeren zijn rond;
  • aan elke steel groeit telkens 1 blad;
  • de nieuwe plantjes (baby’s) groeien naast de moederplant is dezelfde pot;
  • de plant groeit op een bruin stammetje, hoe ouder hij wordt hoe hoger de stam van de mamaplant zal zijn;
  • de plant is niet giftig;
  • de plant heeft een luchzuiverende werking.

Wist je dat je een pannenkoekenplant kunt maken van papier? Een leuke DIY en hij blijft altijd in leven 🙂

Waar kun je de plant het beste kopen?

Dit plantje is misschien wel de meest geschikte plant om te gebruiken om stekjes uit te wisselen. De plant produceert snel kleine baby plantjes en mocht je liever geen volle plant willen dan kun je de stekjes gemakkelijk per post versturen. Lees hier hoe je de pannenkoekplant kunt stekken. Maar om de pannenkoekplant te kunnen stekken is het natuurlijk van belang dat je hem goed verzorgd. Zodat de plant in optimale conditie is. Lees hier de tips voor de verzorging van de pannenkoekenplant.

Wil je liever niet met stekjes in de weer, maar koop je liever je eerste exemplaar? Dat begrijp ik heel goed. Zo ben ik ook begonnen met mijn pilea familie. Meestal kun je ze gewoon vinden in het tuincentrum en herken je ze aan de ronde bladeren. Ook online kun je de pannenkoekenplant bestellen. Meestal krijg je een mooie volle plant thuis gestuurd. En wist je trouwens dat er op Facebook een speciale groep is voor alle liefhebbers van dit plantje? Hier kun je al je vragen stellen over de groei en onderhoud van deze plant. Heb jij al een pannenkoekenplant in huis?

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment