Wat is de betekenis van Advent?
Leestijd: 2 minuten

Advent, de periode om naar kerst toe te leven. Er zijn veel mensen in Nederland en daarbuiten die in de weken naar kerst stil staan bij deze periode. In dit artikel vertel ik je meer over wat die periode inhoudt en hoe het gevierd wordt.

Hoe wordt Advent gevierd

Advent wordt zowel in de kerk als thuis gevierd onder christenen. In de kerk wordt er de vier zondagen voor kerst stilgestaan bij de komst van Jezus. Jezus die als baby werd geboren in een kleine stal in Bethlehem. De geboorte van Jezus wordt als een teken van hoop gezien in deze wereld. Jezus wordt ook wel het licht van de wereld genoemd. Zo wordt kerst ook wel omschreven als het feest van het licht, omdat Jezus licht brengt in de wereld en dat is ook wel toepasselijk bij de donkere dagen in de winter.

In de kerk

De vier zondagen voor kerst zijn de Adventszondagen. Elke zondag wordt er een nieuwe kaars aangestoken en op elke zondag brand er dus één kaars meer. Hierdoor heb je op de vierde zondag vier kaarsen branden en komt het feest van kerst steeds dichterbij. Vaak wordt er ook een stuk uit de Bijbel gelezen en een lied gekozen die wordt gezongen en gespeeld.

Het kan ook een mooi moment van bezinning zijn. Juist de november/december maanden zijn vaak erg druk en Advent geeft de gelegenheid om vooruit te kijken naar kerst en niet alleen naar de kerstboom.

Thuis Advent vieren

Naast het vieren van Advent in de kerk, wordt er ook bij mensen thuis toegeleefd naar kerst. Door kerstversiering in huis te halen, de kerstboom neer te zetten of een leuke kerstkrans te maken. Dat doen we ook hier in huis en daarnaast steken we samen met de kinderen elke zondag een kaars aan.

We gebruiken een adventskalender waarbij ze elke dag tot kerst een kaartje om mogen draaien. Op elk kaartje staat een kort stukje uit de Bijbel dat steeds meer iets verteld over het verhaal van kerst. Op deze manier kunnen we onze kinderen meenemen tijdens deze periode en kan het voor hun ook gaan leven. Dan wordt het straks ook extra bijzonder als het dan ook eindelijk echt kerst is en we vieren dat Jezus is geboren.

Hopelijk weet je nu iets meer over de betekenis van Advent. Mocht je meer willen lezen over andere Christelijke feestdagen? Klik dan op een van de dagen hieronder:

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment