Hoe overleef je een vakantiereis met kinderen?
Leestijd: 5 minuten

De zomervakantie staat weer voor de deur, de tijd om op vakantie te gaan in binnen- en buitenland. Maar wat kun je het beste inpakken om de reis zo leuk mogelijk te maken voor jonge kinderen? Want na tien minuten kun je de eerste vraag al verwachten: Hoe ver moeten we nog? Voor kinderen kan het gewoon best lang duren voordat je op je bestemming aankomt. Voor de een is het richting een hotelovernachting, waarvoor je bij Hotels com kortingscode kunt krijgen, een kampeerbestemming is of in een huisje zit. Daarom geef ik je hieronder acht tips om de reis zo leuk mogelijk te maken.

1. Zorg voor kleine cadeautjes

Koop voor elk kind wat kleine cadeautjes voor onderweg, die je bijvoorbeeld bij een stop kunt uitdelen (elke 2 uur). Denk aan: een kleurboekje, puzzelboekje, leesboekje, auto, popje, poly pocket. Zorg vooral dat het cadeaus zijn waar ze in de auto meteen mee aan de slag kunnen. Haal de cadeaus bij een betaalbare winkel, dan is het ook nog eens fijn voor de portemonnee.

2. Neem spelletjes mee

Print van tevoren spelletjes uit. denk aan sudoku, dolhoven, maak een rebus, woordzoeker, dat helemaal gericht is op de vakantie. Je kunt vaak op internet heel wat ideeën vinden. Of maak zelf een aantal vragen als: tel de rode auto’s, welke zin kun je maken van de letters van een nummerbord? Of lees de letters van een nummerbord.

3. Doe samen spelletjes onderweg

Naast bovengenoemde spelletjes kun je gemakkelijk samen de volgende dingen doen: Ik zie ik zie wat jij niet ziet, maak een woordenslang (iemand zegt één woord en de volgende weer een woord, zodat je samen een zin maakt), wie ben ik (je neemt een persoon in gedachten en er worden vragen gesteld door de medepassageiers. De vragen mogen alleen met ja en nee beantwoord worden.) Zeg geen ja en geen nee! (Stel een gesloten vraag waar je ja of nee op zou antwoorden en probeer een antwoord te geven zonder ja en nee te zeggen. Moeilijk! Zelfs voor papa en mama.) en natuurlijk Ik ga op vakantie en neem mee. (iedereen noemt een woord en de volgende moet ze stuk voor stuk herhalen voordat er een nieuw woord aan de lijst wordt toegevoegd.)

4. Maak een playlist met de favoriete liedjes van je kinderen

Zodra de lievelingsliedjes door de speakers knallen heb ik drie swingende kinderen op de achtergrond. Meezingen zorgt ook nog een voor veel pret, zeker als je het nummer expres verkeerd zingt.

5. Zet een film op

Zorg dat je een ipad houder of telefoonhouder hebt en download de film of serie van tevoren. Zo kunnen je kinderen zonder internet prima een film of serie kijken en voordat ze het weten zijn ze alweer bij een volgende stop.

6. Zorg voor voldoende lekkers

Zorg voor fruit, maiswafels, crackers, wat chipjes en soepstengels bijvoorbeeld. Neem niet te veel snoepgoed mee, want dan kan het nog weleens druk worden op de achterbank van alle suikers 😉 En trouwens ook meteen een tip voor als je kind snel misselijk wordt in de auto, geef voor vertrek een lichte maaltijd. Schijnbaar wordt een kind sneller misselijk als ze op een lege maag de auto ingaan. Let erop dat het eten goed tegen de warmte kan, want zeker als je naar het warme zuiden rijdt kan het best warm zijn in de auto én daarbuiten.

7. Ga tijdens een stop lekker met de kinderen spelen

Zorg voor een voetbal in de buurt of een frisbee en laat de kinderen even lekker een halfuur rennen. Dan kunnen ze bewegen en het is meteen een goed moment om naar de wc te gaan.

8. Zorg dat de auto voldoende koud is

Ga je naar een warme bestemming? Zelfs in Nederland kan de temperatuur flink oplopen in de zomer. Controleer ruim voor de zomer of de airco het doet, zodat hij de hele vakantie mee kant. Regel een zonnescherm voor de ramen van de kinderen. De ouderwetse methode van een handdoek of theedoek werkt natuurlijk ook. Het kan ook fijn zijn om een zonnescherm mee te nemen voor de voorruit voor de auto, zodat de auto lekker koel is als je na je stop weer instapt.

En ga vooral ontspannen op vakantie, door bijvoorbeeld de dag voordat je vertrekt de auto niet meer helemaal in te hoeven pakken. Dan ben je rustiger op weg. En focus je niet teveel op de aankomsttijd, zodat het gewoon een ontspannen reis is. Want de vakantie is tenslotte al begonnen!

Hopelijk helpen deze tips om je kids een langer reis vol te laten houden. Heb je nog andere tips? Laat ze dan zeker hieronder weten!

Headerfoto door Anna Vi via Unsplash.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment