Leestijd: 3 minuten

De kosten aan je huis kunnen flink oplopen. Denk aan de stijgende gas en energieprijzen. Daarom deel ik graag vijf tips met je zodat je meteen kunt gaan beginnen met besparen.

1. Zet de verwarming niet te hoog

Wil je niet te veel geld kwijt zijn aan een hoge energierekening? Kies er dan voor om je verwarming niet te hoog te zetten. Kies niet voor een comfortabele 21 graden, maar zet de verwarming op bijvoorbeeld 19 graden. Dit betekent wel dat je jezelf iets warmer moet kleden, zeker wanneer je net als ik de hele dag thuis werkt. Maar het kan enorm schelen op je rekening.

2. Isoleer je huis

Een mooi groen idee natuurlijk om de verwarming niet te hoog te zetten, maar als je al je warmte verliest doordat je huis slecht geïsoleerd is, heeft het weinig zin. Ga daarom eens na of jouw woning enkel of dubbel glas heeft. Heeft jouw woning enkel glas? Dan is het zeker verstandig om de dubbel glas prijs te checken. Met enkel glas verlies je vaak best wat warmte uit je huis en dat is natuurlijk zonde! En wist je zelf dat je nog een stap verder kunt gaan. Je hebt zelfs triple glas. Dit houdt de warmte nog beter binnen en werkt zelfs geluidswerend. Dus mocht je je ramen willen vervangen? Bekijk dan meteen de triple glas prijs.

3. Ga van het gas af

Kook je nog steeds op gas en heb je de financiële ruimte om hier wat aan te doen? Dan kun je ervoor kiezen om elektrisch te gaan koken. Het is in het begin even wennen om elektrisch te koken, maar het brengt ook voordelen met zich mee. Je hebt geen gas meer nodig natuurlijk, je kookplaat is helemaal plat en je kunt zelf energie opwekken. In ons tweede huurhuis kookten wij op inductie en dit beviel erg goed. Ik denk dat dit ooit weer terug zou komen in onze droomkeuken.

4. Vang de zon

Een mooie gedachte om van het gas af te gaan. Al helemaal wanneer je zelf door middel van zonnepanelen de zonnestralen op kunt vangen en hierdoor je eigen energie kunt opwekken. Het kan dan zelfs leuk zijn om ervoor te zorgen dat je net zoveel opwekt met de zon als je verbruikt. Dan kun je het tegen elkaar wegstrepen.

5. Warmtepomp

Een laatste optie zou ook nog kunnen zijn om een elektrische warmtepomp te installeren voor je huis. Een warmtepomp werkt ook op elektriciteit en zorgt ervoor dat je helemaal geen gas meer nodig hebt. Hij vervangt je gehele CV. Een warmtepomp verwarmt je huis én zorgt voor warm water. Perfect als je hem wilt gebruiken in combinatie met een quooker bijvoorbeeld. Een warmtepomp haalt zijn water uit de lucht, bodem of grondwater en zet het om in warmte. Helemaal duurzaam dus.

Ik hoop dat je met deze vijf ideeën genoeg inspiratie hebt om na te denken hoe je jouw huis kunt verduurzamen en uiteindelijk dus kosten kunt besparen in huis. Heb je nog andere ideeën die je kunt gebruiken in huis? Zet ze dan hieronder in de comments zodat ook anderen ze kunnen lezen!

Header foto door KWON JUNHO via Unsplash.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment