5 tips om je baby door te laten slapen
Leestijd: 5 minuten

Toen ik mama werd verwachtte ik dat mijn baby zou doorslapen. Ik dacht altijd dat je een baby gewoon neer kon leggen en dat hij of zij dan gewoon in slaap zou vallen. Boy what was I thinking? Daarom deel ik graag mijn 5 tips om je baby door te laten slapen.

1. Doorslapen betekent 5 uur slaap

Doorslapen betekent dat je baby voor 5 uur achter elkaar slaapt ‘s nachts. Dit was voor mij een hele verademing om te ontdekken. Onze oudste zoon was geen al te beste slaper en toen hij eindelijk 5 uur achter elkaar sliep, dus nog steeds 1 á 2 keer wakker werd ‘s nachts voelde het toch als een erg fijne mijlpaal.

Laat je dus niet gek maken door andere ouders. Want die andere ouders doen ook maar wat. Het is heel normaal dat baby’s vaak wakker worden, hierdoor raken ze niet in een te diepe slaap. Eindelijk dus fijn als je baby vaker wakker wordt!

2. Sprongetjes gooien roet in het eten

De meeste groeisprongetjes gebeuren tijdens het eerste jaar van je baby. Deze ontwikkeling sprongen horen er nu eenmaal bij. Je baby leert ineens allemaal nieuwe vaardigheden en kan daardoor niet goed slapen. Gewoonweg omdat hij graag wil oefenen of onrustig is door wat hij ineens allemaal kan.

Op zo’n moment kun je het beste kijken hoe je de baby het beste kunt helpen. Is het heel onrustig en heeft het veel geborgenheid nodig? Draag de baby dan vooral dicht bij je in bijvoorbeeld een draagdoek of draagzak. Maar dit wil je natuurlijk niet de hele nacht moeten doen. Kies daarom voor een methode die het beste bij je past.

TIP: Het eerste jaar van je baby vastleggen doe je met het invulboek: Mijn eerste jaar. Er is genoeg ruimte voor het inplakken van foto’s, om te schrijven en zo de mooiste herinneringen voor later vast te leggen.

3. Kies een methode die bij je past

Er zijn veel verschillende methodes om jouw baby te leren doorslapen. Zo kun je je baby steeds langer laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf leert troosten. Van deze methode ben ik zelf geen voorstander. Na enig zoekwerk op internet kwam ik bij een andere methode uit.

Een methode die veel geduld en tijd vraagt, maar absoluut de moeite waard was. We kozen voor de methode van Stephanie Lampe. Een methode vol liefde en geduld en zonder tranen. Haar boeken beschrijven haar methode goed en geven handige handvaten hoe je je baby kunt helpen. Je kunt ook zorgen voor een fijn bedritueel, zodat je baby rustig kan gaan slapen.

4. Wees consequent

Iedereen is anders en zo ook elke baby. De ene baby zal gemakkelijker dingen oppikken dan de ander en dat is helemaal niet erg. Maar met de methode die je hebt gekozen moet je wel consequent zijn.

Zo kwam ik erachter dat ik onze baby vaak meteen voedde ‘s nachts. Een enkele keer is niet erg, maar elke keer als het wakker wordt is misschien niet nodig. Door op zo’n moment de baby te troosten en weer weg te leggen kon ik onze baby helpen om weer te gaan slapen. Door je consequent aan de door jouw gekozen methode vast te houden, kun je resultaat boeken. Ook al duurt dit soms even.

5. Houd vol & boek resultaat

Het valt niet mee om een methode te kiezen en deze ook vol te houden. Maar door dezelfde stappen, telkens in dezelfde volgorde te volgen, komt er echt resultaat. De baby leert een nieuwe methode. Doordat het allemaal nieuw is, kost het tijd en vraagt het van jouw als ouder ook doorzettingsvermogen en geduld. Want ook dan ben je ‘s nachts in de weer om je baby telkens weer weg te leggen in zijn of haar eigen bedje.

Ook is het goed om te weten dat hoe ouder de baby is, hoe lastiger het kan zijn om een bestaand patroon te doorbreken. Maar laat dit je niet meteen ontmoedigen, want het kan wel! Het duurt soms alleen langer en je moet er wel de tijd voor nemen.

Elke stap is een stap in de goede richting!

Bij onze oudste zoon duurde het best lang, maar uiteindelijk werd hij nog maar 1x wakker ‘s nachts dat was voor ons een hele overwinning!

Wil je graag meer weten over de methode die wij gebruikt hebben? Waardoor onze zoon beter ging slapen? Je kunt onze ervaring hier lezen. De boeken die ons hebben geholpen kun je bij bol.com bestellen.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment