oranje design Brabantia met bloemen retro design
Leestijd: 4 minuten

Dat afval scheiden goed is voor het milieu dat is al lang bekend. Toch lukte het mij niet altijd om dit goed te doen. Daarom geef ik je drie tips om afval scheiden gemakkelijker te maken.

Door afval te scheiden kunnen er weer nieuwe producten gemaakt worden (recycling). Van glas worden er weer nieuwe glazen gemaakt en van plastic bijvoorbeeld of plastic kratten. Van oud papier wordt weer nieuw papier gemaakt en van groen afval worden biogassen gemaakt. En met onderstaande tips wordt het scheiden van afval nog gemakkelijker.

1. Schaf een prullenbak aan die het afval scheiden gemakkelijk maakt

Door een prullenbak te kiezen die meerdere binnenemmers heeft, maak je de drempel om afval te scheiden een stuk lager voor jezelf en je huishouden.

Zo kun je met de nieuwste prullenbak van Brabantia eenvoudig afval scheiden. Je kunt bij de Bo Touch Bin kiezen voor 1,2 of 3 binnenemmers die je in de prullenbak kunt hangen waardoor je meteen kunt gaan starten met het scheiden van afval. Ruimtebesparend, doordat je niet 3 verschillende prullenbakken hoeft neer te zetten en met een mooi design. Hierdoor wordt afval scheiden ook nog eens een stuk aantrekkelijker!

2. Plak aan de binnenkant van je prullenbak stickers

Door stickers te plakken aan de binnenkant van de prullenbak, weet niet alleen jij wat er in elke bak van je prullenbak moet, maar kun je het ook je kinderen leren. Jong geleerd is oud gedaan!

Om alvast een idee te krijgen wat ik welke binnenemmer moet, staan hieronder een aantal voorbeelden.
Groente Fruit Tuin afval: alles wat kan gaan schimmelen. Bijvoorbeeld: koffiedik, eierschalen en planten en als extra tip: wikkel vlees in papier, tegen maden in je prullenbak.
Rest afval: keukenrolpapier, folie, blik en lege chipszakken.
Plastic: verpakkingen van yoghurt, sausflessen, verpakking van vleeswaren.

3. Papier en glas scheiden

Wil je liever ook je papier kwijt, zonder meteen naar buiten te lopen? Zet een doos onder je aanrecht voor karton of papier of schaf een losse prullenbak aan. Bekijk hier de prullenbakken van Brabantia.

Kijk in eerste instantie wat je aan glas zelf her kunt gebruiken. Gebruik glazen potten om je rijst, macaroni en spaghetti in te bewaren. Of wat dacht je van knakworstjes die je in blik koopt? Wil je niet meteen alle knakworstjes opeten, doe de knakworstjes samen met hun vocht in een glazen potje, zodat je er langer mee kunt doen.

4. Word bewust van wat je koopt

Zorgen voor het milieu begint bij het bewust worden van wat je in huis haalt. Kies bijvoorbeeld bij het kopen voor producten om producten te kopen zonder plastic eromheen. Neem bijvoorbeeld bij het kopen van fruit of groente een linnen of gehaakt tasje mee dat je telkens kunt hergebruiken.

5. Trek het afval scheiden breder dan alleen je eten en drinken

Wanneer je meubels of kleding weg wilt doen, verkoop ze op marktplaats of breng ze naar de kringloop. Zo geef je je spullen weer een tweede leven. Je kleding kun je ook naar het Leger des Heils brengen.

Lees ook: Kleding uitzoeken en wegdoen in 5 simpele stappen.

Wil je nieuwe meubels aanschaffen of kleding? Speur dan marktplaats en de kringloop af of je een meubel kunt kopen die al ergens gestaan heeft of die je kunt opknappen.

Kleine stapjes voor een beter milieu

Ik word ontzettend vrolijk van de nieuwe prullenbak in onze keuken. Door de verschillende binnenemmers heb ik een betere motivatie om het afval scheiden aan te gaan pakken. Met elke kleine stap, maak je het milieu weer een beetje beter.

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment