Hoe verzorg je de Alocasia Zebrina?

Gefeliciteerd met je mooie tropische planten exemplaar! Maar hoe verzorg je de Alocasia Zebrina nu eigenlijk? Want eerlijk is eerlijk het is geen gemakkelijke kamerplant, ik weet er alles van.

3 juni 2017

Een jaar geleden kocht ik mijn Alocasia Zebrina en hij was prachtig met veel blad, zoals je hier boven op de foto kunt zien. Maar helaas na de winter hield ik nog maar twee kale stengels over en is er tot op vandaag, 15 mei 2018, nog steeds geen nieuw blad gegroeid. Daarom bij deze mijn tips om de Alocasia Zebrina wel in leven te houden en te onderhouden.

Op de foto hierboven zie je mijn nieuwe Alocasia Zebrina staan die ik voor €18,95 kocht bij het tuincentrum. Een grote plant voor weinig geld, het is namelijk een aparte, tropische en erg gewilde plant. Ik nam dan ook de laatste mee die er stond.

Waar ik dit maal goed op gelet heb is dat de plant goed geworteld is. Hoe is dit heb getest? Ik keek naar de stam van de plant en zag bij een stam al meerder knobbels groeien.

Dit zijn nieuwe wortels die uit de plant groeien en dit betekent dat de plant al wat ouder is en dus goede en nieuwe wortels aanmaakt. Een andere test die ik meteen in het tuincentrum deed was de plant aan de stengels voorzichtig vasthouden en hem even proberen op te tillen, zo zie je meteen of de grond meegeeft of dat de potgrond en de binnenpot vast blijft zitten, ook een teken dat de wortels goed in de aarde zitten.

En goed om te weten, zoals je misschien wel zag bij bovenstaande foto hangt er een blad al naar beneden. Dit is geen reden tot paniek! De Alocasia laat naar verloop zijn oudste, buitenste blad, hangen en dit blad sterft af. Hierdoor heeft de plant meer energie om verder te groeien en nieuw blad aan te maken. Hoe ouder de plant hoe sterker de plant: hoe meer stengels met bladeren de plant omhoog kan houden.

Het beste kun je bij thuiskomst de Alocasia overpotten in een ruimere pot, zodat de plant meteen kan wennen aan zijn nieuwe klimaat en goed kan groeien. Bij het overpotten maak je met je vingers de wortels een beetje los uit de oude aarde, zodat de wortels in de nieuwe aarde meteen goed kunnen gaan wortelen.

Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt, houd dit in de gaten door regelmatig even je vinger in de potgrond te steken, zo voel je of de grond vochtig is. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de volle zon en besproei af en toe de bladeren. En nu duimen maar de nieuwe Alocasia het goed gaat doen!

Eind mei begon ook mijn oude Alocasia een nieuw blad aan te maken. Dus gooi vooral je oude Alocasia niet weg, maar geef hem bijvoorbeeld Pokon als bijvoeding in de groeiperiode juni-aug.

Volg Linspiration op Instagram & Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *