DIY Bedhuis

Hier is hij dan de DIY voor het bedhuis dat manlief en ik maakte voor ons tweejarig zoontje Felix. We zochten eerst naar een bedhuisje die we konden kopen, maar vonden het erg prijzig. Dus besloten we het zelf te maken. Aan materialen waren we nog geen vijftig euro kwijt. 

Benodigdheden

Hout
2x 43,8 cm houten latten
2x 48,3 cm houten latten
2x 62 cm houten latten
4x houten latten van 100 cm
5x houten latten van 160 cm
Wij gebruikten geschaafde vuren houten latten van 44mm dik.

Overige materialen
Hoek haakjes, om het bedje te verstevigen
Kleine schroefjes 2,5cm
Lange schroeven van 7cm, stuk of 15
Zaag + schuurpapier
Boormachine met hout boortjes

Het frame

Wij baseerde ons bedhuisje op deze lattenbodem en dit matras van 70x160cm. Als het mogelijk is kun je het hout op maat laten zagen in de bouwmarkt, of je kunt het net zoals wij thuis met de hand op maat zagen. Zorg dan dat je het hout goed aftekent.

Zaag 4 houten latten van 100cm, dit is voor de 4 palen die omhoog staan. Zaag vervolgens 5 houten latten van 160cm, dit worden de latten aan de lange zijde en aan de bovenkant in het bedhuisje.

Leg een lat van 160cm op de grond. Zet aan beide uiteindes een paal van 100cm ertegenaan. Boor telkens 2 gaten voor in het hout in de 2 buitenzijdes, zodat straks de lange schroeven langs elkaar heen kunnen gaan. Wij tekenden af op 1,5 cm en 3 cm hoogte, zo konden de lange schroeven precies langs elkaar heen het hout in. Herhaal dit twee keer, zodat je nu twee zijkanten van het bedhuisje rechtop hebt staan. Zet nu de twee korte latten van 62 cm ertussen en je hebt het frame zonder dak klaar staan.

Het dakje

De binnenkant van het dak kan je uitrekenen. In de afbeelding hierboven zie je een stippellijn die van stip tot stip 48,3cm lang is. De andere binnenkant van het dak is dezelfde lengte minus de dikte van de lat, en tekenden we af op 43,8cm. Je kan vanaf de platte kant van een lat aftekenen; op 48,3cm teken je dan een hoek af van 45 graden, waarbij de buitenkant van het dak langer is. Op deze lijn zaag je nu de lat schuin af. Voor de korte kant van het dak teken je af op 43,8cm.

Zet daarna deze gezaagde kant op een paal en teken recht af, dit hoekje moet je nu nog afzagen zodat het dak niet uitsteekt. Doe dit voor alle dakdelen.

Pak nu de laatste houten lat van 160cm en zet de schuine zijkanten vast aan de uiteindes van de houten lat. Nu heb je je dak compleet. Voor het vastzetten van het dak op het frame gebruikten we hoekhaakjes, die we in het hout draaide. Bij het dak zijn de hoeken groter en hebben we de hoekhaakjes verbogen om te passen.

De lattenbodem

Wij kozen ervoor om de lattenbodem op het houten frame te bevestigen, hij zit nu op enkele punten vast, waardoor de lattenbodem niet verschuift. We vonden dit een mooie oplossing, hierdoor heb je niet veel hout aan de zijkant van het bedje over, maar alleen aan de uiteindes.

Wij waren erg blij met het resultaat en ook Felix is helemaal blij met zijn mooie bedhuisje. Mocht je een ander formaat gebruiken voor je bedhuis, houd er dan rekening mee dat je sommige delen, zoals het dakje en de korte zijdes van het bedhuisje opnieuw moet berekenen.

Ga jij het bedhuisje ook maken? Deel dan jouw foto met de #diywithlinspirationnl.

Volg Linspiration op Instagram & Facebook.

Decoratie

peuterdekbed van de Hema, 120x150cm
beddengoed van Studio Ditte
vlaggenlijn van Nobodinoz
nijntje lamp van Design originals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *