DIY boxkleed

Hoe leuk zou het zijn om je eigen boxkleed te maken? In deze blogpost laat ik je zien hoe je dat zelf kunt doen!

Benodigdheden

 • stof voor buitenkant boxkleed
 • stof voor onderkant boxkleed
 • vulling boxkleed
 • naaimachine
 • schaar, naalden en draad
 • rolmaat

Voor de bovenkant van het boxkleed koos ik deze leuke stof. Zwarte driehoekjes op witte stof, niet te druk, maar wel gezellig. Voor de onderkant gebruikte ik zachte teddy stof.

Stof op maat knippen

Om de juiste maat voor het boxkleed te kiezen nam ik de houten plaat uit de box en legde deze op de stof. Ik tekende met een stift op waterbasis het formaat over op de stof. Dit doe je twee keer, 1x voor de bovenstof en 1x voor de onderstof. Knip de stof uit en leg de goede kanten van de stof op elkaar, zodat je de lelijke kant van de stof aan de buitenkant hebt zitten. Spelt de stof aan elkaar en haal de stof onder de naaimachine door. Vergeet niet om een opening te houden, van ongeveer 20cm zodat je straks het boxkleed binnenste buiten kunt draaien.

De vulling

Als vulling kun je verschillende stoffen gebruiken. Ik koos voor het goedkoopste dekbed van de Ikea, dat ik 1x dubbelvouwde. Ik hield nog een stuk over, dus wie weet kan ik dat nog een keer gebruiken. Ik naaide het dekbed aan elkaar vast, zodat het niet kon verschuiven.

Keer nu het boxkleed via het open gat aan de zijkant om, zodat je de goede stof aan de buitenkant hebt zitten en de vulling aan de binnenkant. Naai nu met de hand de opening aan de zijkant dicht met een onzichtbare steek.

Een extra rand naaien

Ik koos ervoor om een extra rechthoek in het boxkleed te naaien, zodat het kleed ook gewassen kan worden, zonder dat de vulling gaat verschuiven.

Bepaal voor jezelf hoe groot je het vlak in je boxkleed wilt hebben. Leg vervolgens een liniaal of rolmaat langs de zijkant van je boxkleed en spelt rondom het boxkleed af. Nu heb je een kader van spelden.

Leg je kleed vervolgens onder de naaimachine, let erop dat je een stevige naald in de naaimachine het zitten (ik gebruikte een 90), aangezien je door de vulling en de dikke onderkant stof heen moet. Volg vervolgens de spelden met de naaimachine en klaar is je boxkleed!

Vind je het leuk om mij persoonlijk te volgen? Ga dan naar Linspiration op Instagram & Facebook.

4 thoughts on “DIY boxkleed

 1. Dankjewel om deze DIY te delen. Duidelijke omschrijving, precies wat ik zoek!
  Bij het overnemen van het patroon, dmv de houten plank, heb je daar nog naadwaarde aan toegevoegd? Bedankt 🙂

  1. Wat leuk dat je de DIY kunt gebruiken. Ik voegde 2-4cm naadwaarde toe ivm de vulling van het kleed. Succes! En benieuwd naar je resultaat 🙂

 2. Wat een fijne beschrijving! Ik twijfel nog om zelf een boxkleed te maken omdat ik bang ben dat de dikte niet onder mijn naaivoet past en het een enorm gefriemel wordt. Hoe heb jij dit gedaan? Een gewone naaivoet gebruikt of een speciale?

  Bedankt!

  1. Hoi Maaike,
   Leuk dat je de beschrijving kunt gebruiken! Ik gebruikte een gewone naaivoet en dat ging goed. Gewoon voorzichtig naaien en de stof goed begeleiden 🙂 Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *