Boek schrijven
Leestijd: 7 minuten

In totaal zijn er één miljoen Nederlanders die een boek willen schrijven en ongeveer 500.000 mensen die ook daadwerkelijk beginnen. Grote kans dat jij ook graag een boek wilt schrijven en daardoor bij dit artikel bent gekomen. Dan heb ik goed nieuws voor je, want ik ga je tien bruikbare tips geven voor het schrijven van een boek.

Mijn eigen schrijfambities

Schrijven deed ik al lang, maar ik begon er echt actief iets mee te doen toen ik dit blog jaren geleden startte. Daarnaast schreef ik een tijd geleden alweer twee Bijbels dagboeken en in oktober 2023 verscheen mijn roman Een contract vol liefde. In november verscheen mijn korte verhaal Knetterende Kerstbomen en in mei 2024 zal mijn tweede roman haar opwachting maken. Ik wil je dus vooral op het hart drukken dat een boek schrijven zeker mogelijk is, ook als er al heel wat mensen om je heen zijn die ook die ambities hebben of je niet goed weet hoe je nu eigenlijk moet starten. Daarom duiken we direct door naar de tien bruikbare tips om je eigen boek te schrijven.

De tips om een boek te schrijven

1. Begin gewoon

Dit klinkt misschien nogal voor de hand liggend, maar het is geen gemakkelijk om met een idee rond te blijven in je hoofd, zonder ook daadwerkelijk iets op papier te zetten. En dat is jammer, want je wilt tenslotte een boek schrijven. Vind je het een uitdaging om meteen te schrijven op een laptop? Begin dan eens op papier. Notitieboekjes zijn daar de ideale oplossing voor.

2. Wees niet te kritisch

Wat ik geleerd heb tijdens het schrijven van mijn boek is dat je vooral in eerste instantie plezier moet hebben in wat je doet. Schrijf gewoon (tip 1) zonder direct jezelf de vraag te stellen of het wel ergens op slaat en zin heeft wat je doet. Uiteindelijk moet het vanuit je eigen motivatie komen.

3. Schrijven kost tijd

Een boek schrijven kost nu eenmaal tijd. Zeker als je dat naast je gewone werk doet, sport, gezin en andere sociale verplichtingen. Maar het is wel mogelijk. Zo zijn er schrijvers die elke dag 1 uur reserveren en andere blokken er vaste momenten per week voor. Ik schrijf bijvoorbeeld alleen in de ochtenden als mijn jongste op de peuterspeelzaal zit. Verwacht dus niet dat je een boek in vier weken schrijft, denk eerder aan een halfjaar, een jaar of zelfs langer.

Boek schrijven

4. Lees boeken

Om goed te leren schrijven helpt het om zelf ook veel boeken te lezen. Inmiddels zit mijn teller dit jaar alweer op ruim dertig boeken. Het zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van wat er wordt geschreven en je leert ontzettend veel van het lezen van ander werk. Denk aan: zinsopbouw, taalgebruik, verhaalideeën en nog veel meer. Je hoeft niet per se boeken te lezen in het genre waarin je zelf wilt schrijven, maar dat kan natuurlijk wel. Lees bijvoorbeeld mijn roman Een contract vol liefde.

5. Voor welk genre schrijf je?

Heb je een kinderboek in gedachten? Voor welke doelgroep schrijf je dan? Schrijf je een roman? Welk genre kies je dan? Is het een detective, thriller of misschien wel een feelgood? Kom je er niet helemaal uit in wat voor genre jouw verhaal idee past? Ga dan eens naar de bibliotheek en zoek verhalen die bij jouw idee aansluiten. Op de rug van de beken vind je genre terug.

6. Schrijf je verhaallijn uit

Heb jij al een heel verhaal idee in je hoofd? Schrijf het dan eens uit op maximaal 1 A biertje. En ik kan je vertellen dat dat nog knap lastig kan zijn. Het voordeel is dat je jezelf uitdaagt km de hoofdlijnen beknopt op papier te zetten en zo een duidelijk overzicht krijgt van waar je met je verhaal heen wilt. Zelf maak ik vaak een genummerd lijstje in een notitieboek – die voor de hoofdstukken staan – daarachter zet ik dan beknopt wat er gebeurt in dat hoofdstuk.

7. Welke tijd gebruik je?

Het vertelperspectief heeft invloed hoe de lezer straks in je verhaal zal duiken. Kies je voor het ‘ik’ perspectief, dan kijk je door de ogen van het hoofdpersonage mee. Schrijf je vanuit het ‘hij/zij’ perspectief, dan is het al meer beschouwend en sta je als lezer buiten je personages. Je kunt ook kiezen voor ‘meerdere vertellers’ dan lees je als lezer wat er in de hoofden omgaat van diverse personages in het boek.

10 tips om een boek te schrijven

8. Een boek heeft meerdere versies nodig

Niet om je te demotiveren, maar de eerste versie is nooit de beste. Tenzij je Stephan King heet misschien, maar die heeft ook al zover titels op zijn naam staan.

Een boek heeft gerust wat revisies nodig. Sowieso ga je er zelf een paar keer doorheen op stopwoorden, slecht lopende zinnen en andere dingen eruit te halen. Daarna gaan proeflezers eroverheen en dan pas gaat het naar een uitgever en kijkt een redacteur nog een kritisch naar je verhaal.

9. Regel proeflezers

Ben je tevreden over wat je hebt geschreven? Dan is het tijd om proeflezers te regelen. Best wel spannend misschien, maar ook erg belangrijk. Want komt je verhaal idee eigenlijk wel over? Zijn de zinnen goed geschreven? Zitten er nog veel spelfouten in je tekst? Vind je het lastig om iemand te vinden? Plaats dan een oproep op Twitter, Instagram of Facebook. Er zijn genoeg mensen die het leuk vinden om een beginnend auteur te helpen.

10. Laat een ervaren auteur meelezen

Proeflezers zijn ontzettend fijn, alleen is het soms ook prettig als je je verhaal idee even kan pitchen aan een ervaren auteur. En daar kom ik om de hoek kijken. Ik kijk graag naar je beknopte verhaalloop en lees graag de eerste 3.000 woorden van je verhaal om je kort op weg te helpen. Voor €79 geef ik je een aantal handvaten om mee verder te gaan. Voor €100 ontvang je mijn nieuwste roman (inclusief verzendkosten) + de feedback op je tekst. Spreekt één van de twee opties je aan? Mail dan naar: info@linspiration.nl

Ik hoop dat deze tien tips je op weg helpen om je droom waar te maken en eindelijk het boek te schrijven wat je wilt! Heel veel succes en vergeet niet in jezelf te geloven!

Afbeeldingen door Christin Hume, Clay Banks, Pereanu Sebastian via Unsplash

Hoi! Ik ben Lindi en dit is mijn blog. Ik houd van interieur, DIY, series, lezen, en planten stekken. Ook ben ik auteur van feelgood boeken. Samen met mijn man en kinderen woon ik in Culemborg.

Post a Comment