De Bijbel lezen waarom en hoe?

bible-276067_1280

Oké ik zal eerlijk zijn. Bijbellezen heb ik altijd al lastig gevonden, maar het is en blijft gewoon geen roman dat ik aan een stuk kan doorlezen. Ik lees wel uit de Bijbel, maar ik vind het erg lastig om dit vol te houden. Ik neem me vaak voor om elke dag weer een hoofdstuk uit de Bijbel te lezen, maar na een week denk ik: ‘hoe vaak heb ik nu eigenlijk uit de Bijbel gelezen?’ Juist, niet zo vaak dus. Dan baal ik er toch weer van. Hoe is dat voor jou? Lukt het jou om met enige regelmaat uit de Bijbel te lezen?

God leren kennen

Toch probeer ik het telkens weer met vallen en opstaan. De reden dat ik graag uit de Bijbel wil lezen is omdat er zoveel te ontdekken valt. Elke keer als ik de Bijbel pak lees ik weer wat nieuws. Door de Bijbel te lezen leer je God kennen. Je kunt ook met anderen in gesprek gaan over het geloof om zo meer te leren over God of door zondags naar de kerk te gaan en daar te luisteren naar een preek. Maar het bijzondere aan de Bijbel vind ik dat je zelf op elk moment van de dag ervoor kan
kiezen om meer over Hem te leren. Je leert Hem kennen door de Bijbel heen.

Tips om de Bijbel te lezen

Maar dat neemt niet weg dat het soms een hele uitdaging kan zijn om de Bijbel erbij te pakken. Daarom een aantal tips:
– Kies een vast tijdstip of moment (tijdens het ontbijt, na het avondeten of voor je naar bed gaat) om uit de Bijbel te lezen;
– weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan gewoon bij het begin, Genesis hoofdstuk 1;
– probeer elke keer een hoofdstuk te lezen en neem je niet meteen voor om een Bijbelboek in een keer door te lezen;
– kies een Bijbelvertaling die bij je past (Bijbel in Gewone Taal, de Nieuwe Bijbel Vertaling, de Herziende Statenvertaling of bijvoorbeeld de jongerenbijbel);
– zoek interessante boeken op die jou kunnen helpen om de Bijbel beter te begrijpen;
– lees samen met iemand anders.
En het belangrijkste wat je kunt doen is denk ik aan God vragen of Hij jou wilt helpen om de Bijbel te lezen. Vraag Hem of hij je nieuwsgierig wilt maken naar de Bijbel.

Laten we samen met vallen en opstaan steeds meer ontdekken wie God is. En wie weet, misschien ga je de Bijbel wel net zo interessant vinden als een roman.

Dit blog schreef ik voor Alpha Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *