Hoe kan ik vertrouwen op God?

Vertrouwen op God. Tja, voor de een gemakkelijker dan voor de ander. Hoe doe je dat eigenlijk en lukt dat vandaag de dag nog wel? Tegenwoordig leven we op een andere manier dichtbij God dan vroeger. In het oude testament ging God het volk voor in een wolk en beschermde hen zo (Exodus 14:19-20), voor het volk een duidelijk teken dat God bij hen was. In het nieuwe testament komt Jezus heel dichtbij, hij is onder de mensen. De mensen durven vragen te stellen en kunnen met hem in gesprek. Maar hoe is dat vandaag de dag voor ons? Durven wij te vertrouwen op God, ook als we hem niet zien? 

Het is niet altijd gemakkelijk om te vertrouwen op God. Je gaat er wel vanuit dat Hij er is, maar echt vertrouwen? Dat je er helemaal vanuit gaat dat Hij er is als het tegenzit? Dat is nogal een hele opgave. Hoe doe je dat dan, vertrouwen op God? Ik denk dat je dat kunt leren, stap voor stap, met vallen en opstaan. Denk maar eens aan een klein kindje dat leert lopen. Het kindje vertrouwt erop dat zijn vader hem met beide handen vasthoudt, zodat hij de eerste stappen durft te zetten. Hij gaat er vanuit dat zijn vader hem niet zomaar los zal laten. Als het kindje langzaam maar zeker verder vooruit komt, zal de vader hem met een hand vasthouden, waardoor het kindje al meer op zijn eigen benen moet vertrouwen. Maar nog steeds weet hij dat zijn vader hem vasthoudt en hem opvangt als hij zou vallen. Als de vader merkt dat zijn kindje gemakkelijker begint te lopen laat hij zijn kindje alleen waggelend voor zich uit lopen. Het kindje loopt en vertrouwt erop dat zijn vader achter hem loopt. Hoe ouder het kind wordt hoe zelfstandiger hij loopt, misschien zelfs wel al rennend voor zijn vader uit. Zonder dat hij zijn vader kan zien, weet hij dat zijn vader er is.

Zo mag het ook voor ons zijn. In alles wat je doet, mag je erop vertrouwen dat hij met je meegaat. Ook al zie je hem niet, het gaat om het besef dat je weet dat hij met je meegaat elke dag, elk uur, elke minuut, elke seconde van je leven. Bid en vraag of je vertrouwen in je hart mag krijgen, de zekerheid dat je nooit alleen bent. In Psalm 139 laat God zien dat hij er altijd al voor jou was. God laat zien dat hij vanaf het prilste begin al bij je was en je nooit, maar dan ook nooit uit het oog zal verliezen. Vind je het nog steeds lastig om te vertrouwen op God? Dat is niet erg! Je leert het stap voor stap, zoals dat kleine kindje dat elke keer weer een stukje verder alleen kon lopen.

Deze blog schreef ik voor Alpha Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *