Wat doet de Heilige Geest?

Er stond een grote boom in de aula van mijn basisschool en aan die boom hingen grote ronde gekleurde papieren cirkels. Die ochtend verscheen de eerste cirkel aan de boom, met een woord erop geschreven. In de weken die volgden werden alle cirkels langzaam maar zeker verder ingevuld. Na een aantal weken stonden alle woorden in de cirkels, negen in totaal. Deze cirkels lieten de vruchten van de Geest zien, wat staat in Galaten 5:22,23. Daarin staat: “Maar de vrucht van de geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft.”

Ik vond het prachtig om al die kleuren te zien, met die woorden erop die zoveel kracht uitstraalden. We leerden er meteen een liedje bij zodat je de vruchten van de Geest nooit meer zou vergeten. De woorden uit deze tekst laten zien hoe de Heilige Geest in ons werkt. De Heilige Geest helpt jou in de relatie met anderen, maar bovenal in de relatie tussen jou en God. Doordat je een relatie met God hebt, leer je over de vruchten van de Geest. Hierdoor kom je erachter wat God belangrijk vindt en leer je om deze vruchten uit te stralen naar de mensen om jou heen. Daarom stond die boom daar denk ik ook in de aula van mijn basisschool. Om ons eraan te herinneren dat je als kinderen ook op een andere manier met elkaar om kunt gaan. Elke dag liep ik erlangs en werd ik aan deze vruchten herinnerd. Het was de eerste keer dat ik zo duidelijk leerde zien wat de Heilige Geest doet.

De Heilige Geest geeft jou de moed en de kracht om lief te hebben, vreugde te delen met anderen en vrede te bewaren. Hij zorgt ervoor dat je de energie hebt om geduldig te blijven tegen die ene collega, je vriendelijkheid te tonen en je goedheid. Ook geeft de Geest zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Hij legt vrede in je hart om rustig te reageren en er daardoor voor te zorgen dat je niet meteen boos of geïrriteerd raakt. Zo heb jij een rustig en verstandig hart. Dit is nog niet alles, want de Heilige Geest schenkt ook geloof, het vertrouwen en de moed om in God te blijven geloven, ook als het op sommige momenten in je leven te ingewikkeld lijkt om nog te geloven. Zo zegt Jezus in Johannes 14:26: “Later zal de pleitbezorger, de Heilige Geest die de Vader jullie namens mij zal zenden, jullie alles duidelijk maken en alles in herinnering brengen wat ik tegen jullie gezegd heb.” Dit vind ik erg prettig om te weten. De Heilige Geest zorgt ervoor dat de vlam van het geloof niet uitdooft, maar dat die vlam telkens opnieuw blijft branden. En is dat eigenlijk geen geruststelling dat we het niet alleen hoeven te doen?

Deze blog schreef ik voor Alpha Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *